Доступність посилання

ТОП новини

Командувач НАТО обіцяє поставити руба питання про вторгнення Росії до України


Генерал Філіп Брідлав
Генерал Філіп Брідлав

Головнокомандувач союзних сил НАТО в Європі, американський генерал Філіп Брідлав заявив у суботу, що на саміті Північноатлантичного союзу наступного тижня «поставить руба» питання про загрозу від Росії, яка вторглася до материкової частини України.

«Немає ніяких сумнівів, що російські війська й озброєння на цей момент беруть активну участь у подіях на Сході України. Оприлюднені в четвер несекретні знімки все з’ясували. Постійні заперечення цього простого факту російською владою глибоко непокоять і підсилюють рішучість НАТО вжити заходів, щоб протистояти такому різновидові гібридної війни у країнах НАТО», – написав він у своєму фейсбуці.

На саміті НАТО наступного тижня одним із головних питань буде необхідність значно посилити обороноздатність країн-членів у зв’язку з останніми діями Росії проти України. При цьому ні про яку військову допомогу самій Україні від Північноатлантичного союзу як організації вочевидь не йтиметься, хоча в НАТО не виключають можливості, що таку допомогу можуть надавати окремі країни-члени.

У четвер командування союзних сил НАТО, яке очолює Брідлав, оприлюднило супутникові знімки про перебування російських військ в Україні і про їхні дії проти України.

​На першому знімку — російські військові частини пересуваються колоною, в якій є самохідні артилерійські установки, поблизу Краснодона Луганської області, далеко вглибині території, яку контролюють російські сепаратисти. Знімок зроблений 21 серпня. Є впевненість, що техніка саме російська, бо українські війська ще не діставалися так далеко вглиб контрольованої сепаратистами території.

​На другому знімку — підрозділи російської артилерії на вогневих позиціях біля Краснодона. Їх супроводжують машини постачання. Саме таким чином розташувалися б на місцевості добре вишколені професіонали, і це дає знати, що йдеться про російських військових, а не про непрофесійних бійців без спеціальних знань. Саме з такої російської артилерії недавно обстрілювали українські позиції під Луганськом у перебігу контрнаступу сепаратистів, коли вони намагалися прорвати облогу міста.

​На третьому зображенні два знімки — лівий і правий — показують військову позицію з російського боку кордону, біля Ростова-на-Дону. Це приблизно за 50 кілометрів від українського пункту перетину кордону «Довжанський». Лівий знімок був зроблений 19 червня, і територія там практично порожня. Правий показує те саме місце через два місяці, 20 серпня. Чітко видно російські танки, іншу бронетехніку, вантажівки і намети. Це лише один приклад численних військових таборів, які Росія влаштувала біля кордону зі Сходом України. Багато таких сил розташовані за лічені кілометри від кордону і здатні швидко здійснити напад і відбити українські війська.

Частину техніки з таких таборів перевозять крізь кордон для постачання сил сепаратистів в Україні. Росія, пишуть у НАТО, вже місяцями надає сепаратистам важкі озброєння — танки, іншу бронетехніку, артилерію, системи реактивного залпового вогню. Їм також надають системи протиповітряної оборони, навіть після збиття малайзійського авіалайнера.

​На четвертому знімку, зробленому 23 липня, видно, як виглядає, шість російських самохідних гаубиць 2С19 «Мста-С» калібру 152 міліметри на території Росії біля Куйбишева, за 6,5 кілометрів на південь від кордону з Україною і українського села Червоний Жовтень. Дула спрямовані на північ, прямо на територію України.

​На п’ятому фото — ширший погляд на позиції самохідок із попереднього знімка. Не забувайте, що гармати спрямовані на північ (див. вказівник). Очевидно, що з такої позиції неможливо НЕ вистрелити на територію України. І це вочевидь не навчання: установки використовують для підтримки сил сепаратистів, які діють на території України.

Як зазначають у командуванні НАТО, оригінали супутникових знімків зробила незалежна компанія Digital Globe, і їх можна знайти на її сайті: http://www.digitalglobe.com А саме повідомлення було оприлюднене на сайті командування союзних сил НАТО.

XS
SM
MD
LG