Доступність посилання

ТОП новини

«ДНР» і «ЛНР» не відмовляються від «незалежності» і хочуть «спільного економічного простору» з Україною


Андрій Пургін
Андрій Пургін

Зафіксоване в Мінську ухвалення Києвом закону про особливий статус Донецька і Луганська не означає їхньої відмови від незалежності, але заради миру угруповання «ДНР» і «ЛНР» готові йти на компроміси, заявив глава «ЛНР» Ігор Плотницький.

«Луганськ і Донецьк мають намір вимагати від Києва стовідсоткової гарантії безпеки населення, інфраструктури, а також виведення з території народних республік української армії і загонів національної гвардії. Процедуру обміну полоненими «ДНР» і «ЛНР» готові завершити найближчими днями», – заявив Плотницький в інтерв’ю програмі «Вести» російського телебачення.

За його словами, «в керівництві Донецька і Луганська також вважають, що цей закон про особливий статус має зафіксувати статус російської мови й не перешкоджати економічним зв’язкам з Російською Федерацією».

Зі свого боку, «віце-прем’єр» «Донецької народної республіки» Андрій Пургін, заявляє, що в «ДНР» трактують поняття особливого статусу Донбасу як отримання незалежності в умовах збереження загальних зв’язків з Україною.

«Кожна сторона може трактувати поняття загального статусу по-своєму. Ми під цим розуміємо збереження незалежності із спільним культурним, економічним простором з Україною», – заявив «Інтерфаксу» Пургін.

Він додав: «Про повернення до складу України поки що не йдеться».

«У протоколі немає формулювання, яке свідчило би про необхідність повернення до складу України. До того ж питання статусу окремо на переговорах практично не обговорювався», – сказав Пургін.

5 вересня у Мінську представники України, Росії, ОБСЄ та проросійських сепаратистів підписали протокол за результатами консультацій тристоронньої контактної групи щодо спільних кроків, спрямованих на імплементацію мирного плану президента України Петра Порошенка та ініціатив президента Росії Володимира Путіна.

Обидві сторони конфлікту на Донбасі вже заявили про порушення передбаченого протоколом режиму перемир’я і звинуватили противника у зриві домовленостей.

XS
SM
MD
LG