Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: буде енергетична війна з Росією, але інші країни пройшли цей іспит


Колишній президент України Віктор Ющенко
Колишній президент України Віктор Ющенко

Найімовірніше, Україну очікує нова енергетична війна з Росією, попереджає колишній президент України Віктор Ющенко. Водночас він вважає, що криза може зробити Україну сильнішою.

«Буде чергова війна, будуть холодні квартири, буде важче, можливо, ніж 5 чи 10 років тому, але ми це пройдемо. Це треба пройти. Я пам’ятаю, як наприкінці 1980-х та на початку 90-х років країни Балтії відділилися від Росії, і у програмі «Время» найбільша страшилка була: вільнюська квартира і на кухні у склянці замерзла вода. І тому всі країни пройшли цей іспит. Повірте, у нас є десятки відповідей на те, як оптимізувати, як бути раціональними», – сказав Віктор Ющенко Радіо Свобода у кулуарах щорічної зустрічі «Ялтинської європейської стратегії» у четвер у Києві.

При цьому він назвав «жовтою карткою» сучасній європейській політиці обмеження російських газових поставок Польщі і відповідно зменшення реверсу Україні. «Ми повинні зрозуміти, що не ми – Україна, Європа – сьогодні залежні від Росії, у тому числі від Путіна, через поставки газу, а навпаки. Ми є покупці, які формують ті ресурси, за рахунок яких живе Росія», – вважає Ющенко. Він закликає Україну і ЄС до спільних, узгоджених дій, щоб не було випадів, які «сьогодні робить Путін у газі, а завтра у військових загрозах, чи ще в чомусь».

Тристоронні консультації Україна-Росія-ЄС щодо газопостачання заплановані у Берліні на 20 вересня. У Варшаві цього тижня заявили, що російський «Газпром» без пояснення причин суттєво скоротив поставки газу, через це Польща зупинила свій газовий реверс для України. Про зменшення постачання заявили і у Німеччині.

XS
SM
MD
LG