Доступність посилання

ТОП новини

Путін і Савченко. Діагноз державного ідіотизму


Надія Савченко
Надія Савченко
(Рубрика «Точка зору»)

Цей текст, звичайно ж, повинен був би писати не я, а Олександр Подрабінек. У блискучій книзі «Дисиденти» один із найкращих російських публіцистів, який провів роки в радянських таборах, розповів, як діяла каральна психіатрія в Радянському Союзі, як абсолютно здорових людей запроторювали до психіатричних лікарень за прагнення захистити права людини або просто нелюбов до найкращого у світі вчення.

Ще одна людина, яка написала б цей текст набагато краще за мене – Семен Глузман, український психіатр, що довів безглуздість діагнозу, поставленого генералу Петру Григоренко, захиснику кримських татар і відсидів за це сім років у радянському таборі.

Але Подрабінек і Глузман могли поділитися розповідями про минуле, нехай і недавнє. А нам доводиться писати про сьогодення – про ситуацію з Надією Савченко. Відважну льотчицю немає за що судити і її намагаються оголосити божевільною. За допомогою експертизи, зрозуміло, як інакше!

Каральна психіатрія здавалася нам історією – а даремно. Через кілька десятиліть виявилося, що російські керівники, чиновники, судді та медичні експерти – такі ж негідники, якими були їхні попередники в Радянському Союзі. Що порядних людей в сучасній Росії – кіт наплакав. Що російське суспільство може без моральних коливань погоджуватися з викраденнями людей і їхнім запроторенням до «психушки». Що робота над помилками – та що там помилками – злочинами – сталінізму – так і не була проведена і більшість росіян не здатні усвідомити свою особисту відповідальність ані за злочини більшовицького, ані за злочини путінського режиму. І це відкриває дорогу до ще більших злочинів, жертвами яких вже завтра зможуть стати не тільки українці і жителі інших країн, а й самі росіяни.

Якщо 86 відсотків людей підтримують політику президента, який відродив каральну психіатрію і схвалюють оголошення здорових людей божевільними, то насправді це і є справжній діагноз.

Діагноз державного та громадського ідіотизму.

Віталій Портников журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG