Доступність посилання

ТОП новини

Українські заробітчани виїжджають з Чехії, щоб захищати батьківщину


@shutterstock.com
@shutterstock.com

З Чехії в Україну почали масово виїжджати українські заробітчани. За інформацією видання iDnes.cz, йдеться переважно про робітників, зайнятих на будівельних роботах.

Особливо занепокоєні середні та малі будівельні фірми, в яких українські громадяни становлять часто половину, а то і більшість робочої сили. Якщо відхід українських робітників буде тривати, це може призвести до краху низки будівельних фірм, вважає Евжен Корец, генеральний директор однієї з найбільших у Чехії девелоперських компаній Ekospol.

Як сказав Корец Радіо Свобода, з початком кризи в Україні «близько10 відсотків українських робітників уже повернулися додому. Якщо цей процес не зупиниться, то фірми відчують нестачу робочої сили».

Мірослав Кубінец з невеликої празької фірми Tuka, пише iDnes.cz, наголосив, що якщо із Чехії виїдуть українські робітники, то чеська будівельна галузь це відчує, причому суттєво».

В Об’єднанні у справах інтеграції та міграції, яке займається проблемами праці і побуту іноземців у Чехії, називають серед головних причин щораз активнішого, особливо в останні місяці виїзду українців додому, страх за родину і бажання вступити до армії, щоб захищати свою батьківщину.

Згідно з останнім переписом населення у 2011 році, у Чехії живе і працює 117 тисяч українців, це найбільша група іноземців у Чехії. Понад 50 тисяч з них живе і працює у Празі.

XS
SM
MD
LG