Доступність посилання

ТОП новини

Банк Порошенка став багатшим на 50%, НБУ не бачить порушень


Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва не бачить ознак зловживання в тому, що Міжнародний інвестиційний банк (МІБ) збільшив свої активи на 50%. Банк, основним акціонером якого є Петро Порошенко, у своєму звіті повідомив про збільшення статутного фонду до 2,5 мільярдів гривень від початку року.

Валерія Гонтарєва
Валерія Гонтарєва

Керівник НБУ Валерія Гонтарєва на запитання Радіо Свобода, чи є ознаки зловживань у стрімкому зростанні прибутків та вартості таких банків, як МІБ, зауважила, що причиною стрімкого росту може бути коливання курсу долара.

Зростання активів може бути через те, що в його активах і пасивах є велика частка іноземної валюти, яка подорожчала через здешевлення гривні
Валерія Гонтарєва

«У моєму «радарі» – 40 найбільших банків, які становлять 85% української банківської системи. За ними ми уважно стежимо, і там не те, що надвеликими прибутками, – просто прибутками може похвалитися не кожен. Міжнародний інвестиційний банк – невеличкий, досить стабільний. І зростання активів може бути через те, що в його активах і пасивах є велика частка іноземної валюти, яка подорожчала через здешевлення гривні. Тобто, фактичного зростання активів не відбулося. Ми не робили стрес-тесту цього банку, тому детальної інформації в мене немає».

Про те, що Міжнародний інвестиційний банк стрімко збільшив свої активи, тоді як український банківський сектор загалом з початку року виріс лише на 5%, повідомила низка українських та закордонних видань, зокрема «Блумберг». Це медіа пов’язує зростання банку з його власником, президентом України Петром Порошенком. Водночас банк не приховує своєї приналежності главі держави: у структурі власності на його сайті вказано, що Порошенкові прямо та опосередковано належить близько 59% його акцій.

Між тим, за Конституцією президентові України заборонено займати керівні посади в бізнесі. Відтак у Міжнародному інвестиційному банку та в компанії, яка володіє половиною його акцій, він не входить до складу керівництва, компанію очолює його батько Олексій.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG