Доступність посилання

ТОП новини

До кінця року скоротять ще близько 70 вишів – Квіт


Сергій Квіт
Сергій Квіт

В Україні до кінця року можуть закрити ще близько 70 вищих навчальних закладів, повідомив, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, міністр освіти і науки Сергій Квіт.

«Зараз у нас близько трьохсот вищих навчальних закладів. Ми в процесі того, що й далі скорочуємо цю мережу. Ми висуваємо різні претензії до тих університетів, які, ми бачимо, не відповідають ліцензійним умовам. І тому до кінця року ще десь близько 70 університетів можуть зникнути», – пояснив він.

Міністр додав, що скорочення закладів вищої освіти не означає, що буде якась соціальна напруга, бо якщо університет закривається з різних причин, то і студенти відразу переводяться в інші навчальні заклади, і також викладачі можуть знайти роботу в інших вишах.

Квіт також нагадав, що до ухвалення закону «Про вищу освіту» на території країни працювали 804 вищих навальних заклади.

«Він набув чинності, але для того, щоб він запрацював, потрібні різні підзаконні акти та внести зміни і доповнення до інших законів. В принципі зараз ми вже відсікли заклади так званого 1-2 рівня акредитації. Коледжі перестають бути вищими навчальними закладами. Є частина коледжів, які ввійшли в структуру університетів. Тому вони повинні визначитися, чи будуть відноситися до середньої освіти, професійної, і безпосередньо працювати на ринку праці чи вони лишаться структурою університетів. Я вважаю, що велика перспектива в середній професійній освіті у нас. Ми будемо ухвалювати новий закон і багато чого змінюват, і тут є свою окрема перспектива. Не обов’язково їм бути частиною університету», – додав він.

1 липня Верховна Рада схвалила нову редакцію закону про вищу освіту, і його підписав президент. Цей документ, зокрема, передбачає фінансову автономію вишів, зменшення навантаження на викладачів і студентів, а також громадський контроль за якістю освіти.

XS
SM
MD
LG