Доступність посилання

ТОП новини

Савченко голодує, адміністрація московського СІЗО не дозволяє зустрічі з адвокатами


Військовополонена категорично проти примусового годування

Москва – Українська льотчиця і депутат Верховної Ради Надія Савченко четвертий тиждень поспіль продовжує голодування у московському слідчому ізоляторі. Адвокати української військовополоненої кажуть, що її стан задовільний, але у зв'язку з новорічними святами не зможуть зустрітися зі своєю підзахисною до 12 січня. Проте, як вдалося з'ясувати Радіо Свобода, найближчими днями Савченко відвідають у СІЗО російські правозахисники.

31 грудня 2014 року адвокат української військової та народного депутата Надії Савченко передав їй до СІЗО ялинову гілку. Найближча зустріч Савченко з адвокатами відбудеться вже після новорічних свят, які у Росії закінчуються 11 січня. Як повідомив один із адвокатів української льотчиці Марк Фейгін, ця ситуація загальна для всіх російських в'язниць і СІЗО, тому тут немає якогось особливого ставлення до Надії Савченко.

«З 31 грудня – фактично останній день, коли ми її бачили, і до 12 січня – першого робочого дня року, що вже настав, в'язниці та СІЗО в пенітенціарній системі Росії закриті й на відвідування адвокатів й на прийом передач. Тому тут немає ніякого спеціального рішення щодо саме Савченко. Це загальна ситуація, вона завжди існує через такі довгі свята. Це звичайно дуже погано саме тому, що вона голодує», – наголосив захисник.

Правозахисники відвідають Савченко в СІЗО

Незважаючи на те, що побачення з адвокатами в новорічні свята неможливі, в’язнів російських тюрем і СІЗО відвідують члени громадських спостережних комісій за місцями ув'язнення. Член московської комісії, журналіст і правозахисниця Зоя Светова повідомила Радіо Свобода, що в найближчі дні Надію Савченко збирається відвідати її колега, правозахисниця Анна Каретникова.

«Мені здається, що 5-го і 6-го все ж таки СІЗО працюють. У всякому разі, вони приймають передачі. Я не знаю, чи можуть туди ходити адвокати, але члени громадських спостережних комісій ходять в СІЗО і в колонії у свята. І ми можемо ходити туди. Я знаю, що в СІЗО №6 збирається піти Анна Каретникова. І вона була там 30 грудня і бачила Надію Савченко, яка продовжує голодувати. Але, наскільки я розумію, під час голодування лікар спостерігає її кожен день», – зазначила Зоя Светова.

Савченко не збирається закінчувати голодування

Адвокати та правозахисники кажуть, що у випадках таких тривалих голодувань медичне спостереження є обов'язковим. За словами Марка Фейгіна, за більш ніж 3 тижні голодування Надія Савченко сильно схудла.
«Стан її задовільний. Вона звичайно, схудла сильно, але вона себе почуває непогано, п'є теплу воду. За нею ведеться медичне спостереження. У таких випадках все-таки воно обов'язкове», – сказав адвокат.

За словами Марка Фейгіна, Надія Савченко не заперечує, щоб їй ввели при необхідності глюкозу. Однак військовополонена категорично проти примусового годування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG