Доступність посилання

ТОП новини

Путін сам себе загнав у пастку, з якої не вилізе – Піонтковський


Антивоєнний мітинг у Москві. 15 березня 2014 року
Антивоєнний мітинг у Москві. 15 березня 2014 року

«Путін зазнав низки поразок, намагаючись завадити Україні обрати європейський вектор розвитку»

Київ – Росія намагається перевести конфлікт з Україною з воєнної до фінансової площини, вважають російські не провладні експерти, серед яких і економіст Андрій Ілларіонов, колишній радник Володимира Путіна. Для уникнення дефолту він радить Україні терміново скорочувати бюджет і зменшувати податковий тиск на бізнес. Частина ж російської опозиції констатує, що російський президент Путін зазнав кількох поразок щодо України й намагається максимально усунутися від конфлікту, однак повне його припинення можливе лише після зміни влади в Росії. Опозиціонери, науковці та активісти, які виїхали з Російської Федерації, пропонують Україні свою допомогу в подоланні кризи.

У новому році серед найбільших загроз для України є не лише продовження російської агресії на сході держави, а й економічний колапс, який спробує спровокувати Кремль, заявив у вівторок під час телемосту з Києвом (в агенції «Укрінформ») колишній радник російського президента Володимира Путіна, економіст Андрій Ілларіонов.

Андрій Ілларіонов
Андрій Ілларіонов

«Впродовж останніх кількох місяців золотовалютні резерви досить швидко скорочуються. Враховуючи графік погашення зовнішніх запозичень і платежів за російський газ, у січні резерви становитимуть 5 мільярдів доларів. Якщо обсяг державного боргу України буде більшим за ВВП 2014 року, то Російська Федерація отримає право (за контрактом) попросити достроково повернути 3 мільярди доларів, які вона позичила ще уряду Януковича. Якщо Україна не захоче оголошувати дефолт і поверне – залишиться 2 мільярди доларів резерву, а країна з такими незначними резервами не відповідає умовам МВФ щодо надання кредитів Україні», – озвучує імовірний сценарій Андрій Ілларіонов.

За його словами, без отримання нових кредитів на погашення старих український уряд зможе покривати дефіцит бюджету ще не більше ніж місяць.

Ілларіонов: за місяць треба зменшити всі видатки, крім оборони

Щоб уникнути дефолту, Ілларіонов радить Україні переглядати бюджет вже зараз, зменшивши його дефіцит до нуля, трохи зменшивши податки, але при цьому збільшивши витрати на оборону, яка, на думку експерта, фінансується недостатньо. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, російський економіст зауважив, що збільшувати доходи бюджету зараз неприпустимо. Навпаки, податковий тиск на бізнес треба хоч трохи знизити.

«Сукупний український бюджет, враховуючи центральний та місцеві, враховуючи «Нафтогаз» та пенсійний фонд має дефіцит 10% ВВП. Саме цей дефіцит поглинає валютні резерви, у розмірі 1,5-2 мільярди доларів. Тому абсолютно пріоритетне завдання – перейти до бездефіцитного бюджету. Доходи бюджету для такої економіки, як українська – не можна збільшувати. Вони становлять 42% ВВП, і це надмірна величина, за якої економіка не може розвиватися, вона перебуває в стані спаду».

За словами Андрія Ілларіонова, західні держави та міжнародні донори добре ставляться до України, і готові підтримати її в умовах російської агресії. Відтак в активній фазі конфлікту держава отримувала б кошти без особливих умов, саме тому Росія зменшує градус напруги на Донбасі, долучається до переговорів, щоб Україна могла отримувати кредити лише на загальних умовах, пояснює нинішню політику Володимира Путіна його колишній радник.

Водночас він визнав, що Російська Федерація через валютну паніку та падіння цін на нафту теж втрачає валютні резерви зі швидкістю 20 мільярдів доларів на місяць. Але в цих умовах резервів вистачить на півтора роки, і до їх вичерпання немає гарантії, що Росія вийде з конфлікту на сході України, підсумовує економіст.

Путін зазнав кількох поразок щодо України – Піонтковський

Андрій Піонтковський
Андрій Піонтковський

Більш оптимістично бачить нинішню ситуацію російський опозиціонер та науковець Андрій Піонтковський. За його словами, Володимир Путін вчинив низку помилок, які змушують його шукати вихід із конфлікту на Донбасі, й створюють передумови для зміни влади в Росії через кілька місяців або років.

Путін зазнав низки поразок, намагаючись завадити Україні обрати європейський вектор розвитку. Він сам себе загнав у пастку, з якої не вилізе
Андрій Піонтковський

«Путін зазнав низки поразок, намагаючись завадити Україні обрати європейський вектор розвитку. Він сам себе загнав у пастку, з якої не вилізе», – вважає Піонтковський.

За його словами, головною поразкою Кремля стала неможливість взяти під контроль 8-10 південних областей України, і нездатність мати на чолі Української держави лояльну до себе владу. В нинішніх умовах, за словами Піонтковського, у Кремлі намагаються перекласти на Україну відповідальність за окуповані території, щоб вона мала ілюзію територіальної цілісності. Найсильнішим кроком з боку Києва, вважає експерт, має стати відмова від фінансування та постачання захоплених територій, і надання їм статусу тимчасово окупованих, доки Україна не матиме сил відвоювати їх від проросійських бойовиків.

За словами Андрія Піонтковського, припинення руху вантажного і пасажирського транспорту до Криму, на яке пішла Україна, додатково ускладнить позиції Кремля, який змушений буде витрачати ресурси не лише на конфлікт, а й на утримання окупованих територій. Як саме вчиняти з окупованими територіями – вирішувати лише українському уряду, підсумовує російський науковець.

Олена Васильєва
Олена Васильєва

Ці та інші російські опозиційні діячі, об’єднані довкола організації «Майдан без кордонів», запевняють, що готові надати українському урядові інтелектуальну допомогу щодо виходу з кризи та протидії російській агресії. Таку пропозицію озвучила російська правозахисниця Олена Васильєва, засновниця групи «Вантаж 200. Із України до Росії».

Про ризик дефолту України, який намагатиметься спровокувати Росія, говорить і низка українських експертів.

Водночас у соцмережах з’являється думка, що Андрій Ілларіонов та інші російські коментатори подібну паніку сіють навмисне. Українські урядовці неодноразово заявляли, що ризик дефолту є незначним, проте прем’єр Арсеній Яценюк та міністр фінансів Наталія Яресько є прихильниками зменшення основних бюджетних видатків, не рахуючи оборони. Минулого року Яценюк ініціював секвестр бюджету, який, за деякими оцінками, дав змогу уникнути дефолту.

Тим часом частина військових експертів, серед яких і Олексій Мельник, не виключають загострення українсько-російського конфлікту на Донбасі з настанням весни, і стверджують, що потрібно продовжувати переозброєння та навчання Збройних сил України.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG