Доступність посилання

ТОП новини

HRW: у Росії найінтенсивніший наступ на права людини з часу СРСР


Кеннет Рот, виконавчий директор Human Rights Watch
Кеннет Рот, виконавчий директор Human Rights Watch

Російська влада у 2012 році почала те, що стало «найбільш інтенсивним наступом на інакодумство з радянських часів», заявляють правозахисники з Human Rights Watch у новому звіті про ситуацію з правами людини в світі.

За словами виконавчого директора організації Кеннета Рота, об’єктами переслідування в Росії стали дисиденти, активісти, незалежні журналісти і мирні протестувальники.

Він наголосив, що «відносно обмежена реакція» Заходу на порушення прав людини в Росії могла загострити ситуацію в Україні, оскільки це дало можливість російській владі придушувати громадську критику в зв’язку з її діями і Україні.

«Той факт, що ніхто власне не звертав уваги на ці порушення у послідовний і безпосередній спосіб, дало Москві відчуття: «Ми можемо продовжувати тиснути і тиснути далі». Ми бачимо, що безпека і права людини не протилежні речі», – заявив медіа-директор Human Rights Watch у Європі Ендрю Стролайн.

Тим часом Рот зауважив, що бажання представити Україну як безневинну жертву російської агресії привело до того, що Захід неохоче реагує на порушення прав людини з боку української влади, включаючи використання нею «добровольчих батальйонів», які погано поводяться із затриманими або обстрілюють населені пункти.

Водночас, за його словами, проросійські сепаратисти на сході України серйозно порушують права затриманих і загрожують мирному населенню, завдаючи проти нього ракетних обстрілів.

Правозахисна організація наголошує, що влада багатьох країн робить «велику помилку», ігноруючи права людини у протистоянні викликам безпеки.

Human Rights Watch проаналізувала ситуацію в більш ніж 90 державах за період із кінця 2013 року до листопада 2014 року.

XS
SM
MD
LG