Доступність посилання

ТОП новини

ООН: війна в Україні викликає «привид Холодної війни»


Війна в Україні пошкодила відносини між Росією і значною частиною світу до такої міри, що «привид Холодної війни, здається, вже виповзає з тіні», заявив сьогодні заступник генерального секретаря ООН Ян Еліассон.

Виступаючи в комітеті з закордонних справ Європейського парламенту у Брюсселі, він висловив сподівання, що зменшення взаємної довіри між головними потугами світу не зашкодить ядерним переговорам із Іраном чи зусиллям із метою покласти край війні в Сирії.

Крім того, вважає Еліассон, залучення ООН у становище в Україні не таке глибоке, як могло б бути.

Війна в частині сходу України «свідчить про обмеження, які постають перед ООН у певних ситуаціях, коли ми не маємо спільної дії Ради безпеки і чіткого напряму», сказав він.

Організація Об’єднаних Націй може стати посередником, якщо сторони конфлікту і провідні світові держави захочуть цього, додав заступник генсекретаря ООН.

Наразі, сказав він, ООН зосереджується на спостереженні за дотриманням прав людини і гуманітарній допомозі.

У частині сходу України від квітня минулого року триває, за офіційним визначенням, антитерористична операція проти збройних проросійських сепаратистів, а також російських військ, що підтримують їх. Неофіційно говорять про фактичну війну Росії проти України. Останніми тижнями, після початку масового наступу сепаратистів і російських військ на позиції українських силовиків і намагань українських сил втримати оборону, становище на лінії фронту на сході України різко загострилося.

XS
SM
MD
LG