Доступність посилання

ТОП новини

83-річний дисидент Файнберг приєднався до голодування Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

83-річний радянський дисидент Віктор Файнберг приєднався до голодування української льотчиці Надії Савченко, яку утримують у Росії. Про це Файнберг написав у своєму листі до Савченко.

«Я, як інші в’язні ГУЛАГу, так сильно відчуваю Вашу відчайдушну боротьбу самотужки проти нелюдської, такої, що втратила розум, системи, що у думках і відчуттях ототожнюю себе з Вами, оскільки нам довелося пройти через це випробування, і воно залишило глибокий відбиток у пам’яті душі і тіла. Ми пишаємося Вами, нашою прекрасною, сміливою, благородною сестрою в боротьбі за неподільну свободу. Одну на всіх», – мовиться у листі Віктора Файнберга.

«На знак братерської солідарності приєднуюся до Вашого голодування. «Тряхнуть стариной!» – написав Файнберг.

Віктор Файнберг увійшов в історію через акцію протесту на Червоній площі в Москві у 1968 році проти вторгнення СРСР у Чехословаччину. За цю акцію його відправили у спеціальну психіатричну лікарню, там він розпочав голодування, через що його годували примусово. Наразі Файнберг живе у Франції.

Віктор Файнберг
Віктор Файнберг

24 лютого Надія Савченко закликала підтримати її на акції 1 березня. Про це йдеться у її зверненні, оприлюдненому у Twitter її адвокатом Марком Фейгіним.

«Побажайте мені й Україні успіху в цьому нерівному бою своєю підтримкою в акції 1 березня 2015 року», – закликала Надія Савченко.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Наприкінці червня сепаратисти захопили її в полон, перевезли через кордон і передали російським силовикам. Після цього Савченко взяли під варту в Росії. За даними захисту, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон до їхньої смерті.

Наприкінці січня слідчі повідомили Савченко про відкриття проти неї нової кримінальної справи – про незаконний перетин кордону.

У грудні Надія Савченко розпочала голодування, сьогодні спливає 74-й день її протесту. 19 лютого захист льотчиці повідомив, що вона відмовилася навіть від ін'єкцій глюкози. Адвокати Савченко кажуть, що її стан погіршується.

XS
SM
MD
LG