Доступність посилання

ТОП новини

Чехія заперечує звинувачення у перепродажу Росії зброї зі США


Міністерство промисловості і торгівлі Чехії заперечує повідомлення, що країна продає до Росії сучасне американське й німецьке озброєння всупереч ембарго Європейського союзу.

Як заявив Радіо Свобода фахівець відділу комунікації та маркетингу міністерства Мірослав Кінчл, до Росії «були передані лише одиниці озброєння, причому у відповідності до постанов Європейської ради», і «в жодному разі не йдеться про порушення ембарго».

На легальності торговельних контрактів на продаж зброї Росії, зокрема, тих, які стосуються мисливської зброї, також наголосив президент чеської Асоціації оборонної й захисної промисловості Їржі Гінек. «Якщо ці договори ми підписали перед днем виголошення ембарго (1 серпня 2014 року – ред.), наш уряд не має законної підстави зупинити цей експорт. Експорт цього озброєння, призначеного передусім для цивільних цілей, керується зовсім іншим законодавством, там навіть мовиться про те, що не можна його оцінювати з міжнародно-політичної позиції», – заявив Гінек.

Днями польський щоденник Rzeczpospolita повідомив, що має документи про перепродаж до Росії сотень одиниць найсучаснішої стрілецької зброї зі США й Німеччини, офіційно як мисливської, а також боєприпасів до неї через посередників у Чехії всупереч ембарго ЄС. За даними газети, ті американські й німецькі автомати і пістолети, які постачаються до Росії, використовують елітні сили спецпризначення багатьох західних країн.

Газета пише, що має, зокрема, фактури, датовані вже 17 лютого цього року, про постачання такої зброї до Росії чеською компанією зброєвого експорту, і дані про укладення за кілька днів до того нового контракту між ними про нові поставки.

Rzeczpospolita вважає, що ця зброя може не тільки потрапити в руки тих, хто воює проти України на її сході, а й бути використана для провокацій: Кремль може заявити, що цю зброю таємно надали Україні США, щоб Київ нею «вбивав невинних цивільних мешканців Донбасу».

У середині лютого чеські засоби інформації повідомили, що Міністерство промисловості і торгівлі Чехії скасувало експортні ліцензії кількох чеських компаній, які продавали певні неуточнені озброєння до України до кінця минулого року. При цьому з серпня минулого року ЄС скасував ембарго на постачання до України певних озброєнь, що було накладене ще за влади Віктора Януковича.

Росія, за даними української й західних розвідок, надає сепаратистам на сході України великі кількості сучасних озброєнь, включно з важкими, а також підтримує їх живою силою, в тому числі підрозділами регулярної армії. Москва заперечує це. Західні союзники України наразі офіційно не надають їй зброї летальної дії навіть для захисту від наступів противника.

XS
SM
MD
LG