Доступність посилання

ТОП новини

Конституційна реформа під знаком децентралізації


Президент України Петро Порошенко (©Shutterstock)
Президент України Петро Порошенко (©Shutterstock)

«Владу буде віддано на місця – територіальним громадам. З іншого боку, жодного шансу тим, хто прагнув так званої федералізації, а насправді – розколу України» – Порошенко

У понеділок, 6 квітня під головуванням президента Петра Порошенка має відбутися перше засідання Конституційної комісії. Одним з найголовніших завдань конституційної реформи глава держави назвав децентралізацію влади. Як зазначають експерти, до останнього часу зміни до Основного закону зазвичай були приводом для перетягування повноважень між президентом та Верховною Радою.

Конституційна реформа під знаком децентралізації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами Петра Порошенка, серед пріоритетів конституційної реформи зміцнення та незалежність судової влади, забезпечення боротьби з корупцією, а найважливішою складовою назвав реформою місцевого самоврядування.

Владу буде віддано на місця – територіальним громадам. Треба буде для цього провести референдум
Петро Порошенко

«Владу буде віддано на місця – територіальним громадам. З іншого боку, ми маємо зберегти цілісність, соборність України. Жодного шансу не залишити тим, хто прагнув так званої федералізації, а насправді – розколу України. Треба буде для цього провести референдум – ми, український народ і я, як президент – готові до цього», – наголошує Петро Порошенко.

Підписуючи указ про створення конституційної комісії, глава держави зазначив, що залучить до її складу найавторитетніших політиків та найкращих фахівців. Відтак до складу комісії увійшли колишні президенти, лідери фракцій, знавці конституційного права. Очолює Комісію спікер парламенту Володимир Гройсман.

Чи обійдеться без перерозподілу повноважень?

В Україні зміни до Основного закону традиційно розглядали під кутом боротьби за збільшення повноважень чи то президента чи то парламенту. Так було за президентів Леоніда Кучми, Віктора Ющенка і, зрештою, за Віктора Януковича. Не виключено, що так може статися і цього разу.

Євген Магда
Євген Магда

За таких передумов, успіх роботи Конституційної комісії та подальше затвердження напрацьованих змін конституційною більшістю голосів у парламенті залежатиме насамперед від того, чи вдасться уникнути боротьби за перерозподіл повноважень.

Главі держави буде вигідно показати, що він не зацікавлений у черговому перерозподілі владних повноважень, насамперед, на власну користь
Євген Магда

«Якщо буде здійснюватися якась штурмовщина – мовляв, ми маємо ухвалити конституційні зміни за будь-яку ціну, то нічого хорошого з цього не вийде… Главі держави буде вигідно показати, що він не зацікавлений у черговому перерозподілі владних повноважень, насамперед, на власну користь. Але в питанні скасування депутатської недоторканності і обмеження недоторканності суддів, думаю, Порошенко буде достатньо принциповим», – вважає політичний експерт Євген Магда.

На думку експерта, зараз ініціатива в питанні конституційної реформи саме в руках Петра Порошенка.

«Те, що Комісію очолив Володимир Гройсман, свідчить, що президент буде тримати руку на пульсі й активно на неї впливати. Звісно, там представлені різні політики і сказати однозначно, як вона працюватиме, сьогодні складно», – припускає Євген Магда.

Невизначеності додає ще й те, що за президентства Віктора Януковича було ухвалено доволі суперечливий закон про всеукраїнський референдум, який досі залишається чинним. Якщо раніше зміна конституції була виключно прерогативою парламенту, то цей закон передбачає й внесення змін до конституції шляхом всеукраїнського референдуму.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG