Доступність посилання

ТОП новини

Росія прагне загальмувати євроінтеграцію України – експерт


Павло Клімкін (©Shutterstock)
Павло Клімкін (©Shutterstock)

Миселюк: у найближчі кілька років Україна не має шансів стати членом Євросоюзу

Про ​набрання з 1 січня 2016 року чинності угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС говоритимуть сьогодні в Брюсселі міністри ЄС, України та Росії. Ця зустріч відбудеться в рамках триденного візиту Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна до Бельгії. Раніше у російському уряді заявили, що, якщо Україні, Росії і ЄС не вдасться домовитися щодо деяких положень угоди про зону вільної торгівлі між Києвом і Брюсселем, то з початку 2016 року Росія запровадить ембарго на українські товари. Не зумівши заблокувати угоду про асоціацію між Україною та ЄС, Росія усіляко прагне якимось чином загальмувати процес євроінтеграції. Таку думку висловив в ефірі Радіо Свобода політичний експерт Андрій Миселюк.

Росія прагне загальмувати євроінтеграцію України – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Андрій Миселюк
Андрій Миселюк

– Саме внаслідок дій Путіна зона вільної торгівлі була відкладена на цілий рік. І хоча Росія не є стороною переговорів із підписання цього документу, однак вона і тоді намагалася вносити зміни до цього документу, і зараз намагається це робити. Проте, звичайно, і ЄС, і Україна наполягають на тому, що потрібна тільки експертна дискусія, тобто узгодження деяких положень щодо втілення цієї угоди про зону вільної торгівлі.

– У Європі прислухаються до точки зору Росії?

У Росії є такий впливовий важіль, як ситуація на Донбасі

– Ми бачимо, що прислухаються. Насамперед тому, що у Росії є такий впливовий важіль, як ситуація на Донбасі. Тобто саме внаслідок дій Росії, коли відбулось повномасштабне російське вторгнення минулого року, ЄС був змушений погодитися на те, щоб початок дії документу було відкладено на рік пізніше.

– На переговорах Клімкіна в Брюсселі йтиметься і про виконання Мінських домовленостей. Напередодні президент Петро Порошенко заявив, що міжнародні партнери готові підтримати Україну, якщо Росія перейде «червоні лінії». На Вашу думку, Захід зможе посилити санкції проти Москви, якщо Путін знехтує Мінськими угодами?

Європа не готова до посилення санкцій

– Наразі про це можна говорити тільки в умовному способі, тому що зараз Європа не готова до посилення санкцій. Тобто ті санкції, що є зараз – це гранична межа і перейти її вони не можуть. Звичайно, якщо Путін повторить події минулорічної давнини, тобто буде ескалація ситуації на Донбасі, то Євросоюз буде змушений реагувати – тоді санкції доведеться посилювати. Але це дуже небажаний сценарій для Європи і нині в практичній площині він не обговорюється.

– А чи можливе послаблення європейських санкцій проти Росії за умови, якщо ситуація на Сході України залишатиметься більш-менш стабільною?

Поки не виконуються мінські домовленості, поки продовжується вогонь Європа не може піти на послаблення санкцій

– Європа дійсно шукає приводів, щоб ці санкції послабити, бо в межах Європи немає повного консенсусу щодо їх збереження. І ми знаємо, що в Росії дуже впливове лобі, яке постійно діє на розхитування єдності Євросоюзу у цьому питанні. Звичайно, поки не виконуються мінські домовленості, поки продовжується вогонь Європа не може піти на послаблення санкцій. І, власне кажучи, Росія намагається переконати європейську сторону переговорів в тому, що вона робить все для того, аби ситуацію на Донбасі зробити менш загрозливою.

– А чи є єдність в Європі стосовно бачення європейського майбутнього України? Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер наприкінці квітня цього року відмовився назвати Україну європейською державою. За вимогами ЄС заявку на набуття членства можуть подавати лише (цитую) «європейські держави». Євросоюз уникає такого визначення у документах щодо України. Натомість президент Порошенко казав, що Україна має право подати таку заявку. Ви ризикнете дати прогноз – коли Україна зможе стати членом ЄС?

Від кожного чергового саміту чекають введення (безвізового режиму з ЄС), а потім знову пояснюють, чому цього не сталося

– Дуже багато політичних спекуляцій з цього питання, яке зараз слід розглядати виключно в теоретичній площині. І коли кажуть про те, чи має Україна шанси, чи не має – це дуже нагадує ситуацію, коли після першого Майдану пан Ющенко періодично називав конкретні терміни, коли Україна має отримати відчутний прогрес у стосунках з Європою. Постійно ті терміни посувалися далі. Щось подібне відбувається зараз. Я так розумію, президент Порошенко був свого часу одним із соратників президента Ющенка і перейняв у нього манеру виставляти не дуже реальні терміни. Ми спостерігаємо це і щодо безвізового режиму з Євросоюзом, коли від кожного чергового саміту чекають його введення, а потім знову пояснюють, чому цього не сталося.

В найближчі кілька років в України немає шансів стати членом Євросоюзу

Цього не відбудеться найближчим часом – ані в цьому році, ані в наступному. В найближчі кілька років в України немає шансів стати членом Євросоюзу. Навіть щоб не дратувати Росію політики Євросоюзу кажуть, що у практичній площині вони не будуть розглядати питання України. Зараз є багато інших точок для дискусії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG