Доступність посилання

ТОП новини

Понад 10 українців стали депутатами парламенту Канади


Прихильники лідера Ліберальної партії Канади Джастіна Трюдо радіють після оголошення результатів виборів. Монреаль, 19 жовтня 2015 року
Прихильники лідера Ліберальної партії Канади Джастіна Трюдо радіють після оголошення результатів виборів. Монреаль, 19 жовтня 2015 року

Канада й надалі буде лобістом України на міжнародній арені – українець в Торонто

За результатами федеральних виборів у Канаді, що відбулись напередодні, 19 жовтня, більшість у парламенті отримала Ліберальна партія, на чолі з Джастіном Трюдо. Консерватори втратили багато місць і на майбутні 4 роки формують опозицію. Однак, зміна уряду в Канаді не означатиме зміни курсу відносно України. Досі всі партії у парламенті підтримували подальшу допомогу Україні та засуджували агресію з боку Росії. Більше того, понад 10 депутатів українського походження пройшли до парламенту від Ліберальної партії.

Ліберали у Канаді у своїх заявах неодноразово наголошували про необхідності розширити санкції стосовно Росії. Так, за твердженням Бориса Вжесневського, новообраного депутата парламенту від Ліберальної партії, Джастін Трюдо публічно заявив, що у разі його перемоги, він ініціюватиме на міжнародному рівні виключення Росії від міжбанківської ситеми-SWIFT.

Також ліберальні кандидати, у тому числі Христя Фріланд, повідомляли, що список осіб, що підпадають під санкції повинен бути розширений та включати низку російських олігархів, які вже потрапили під санкції у сусідніх Сполучених Штатах.

Проекти на підтримку України, розпочаті консервативним урядом Стівена Гарпера, не будуть припинені, сказав Тарас Залуський, виконавчий директор Конгресу українців Канади (КУК), який днями зустрічався з лідером лібералів Джастіном Трюдо.

«Трюдо підтримує ідею посилення допомоги Україні у сфері боротьби з корупцією, впровадження економічних реформ. Було б добре, щоб пан Трюдо найближчим часом здійснив робочий візит до України, аби показати свою підтримку», – сказав Тарас Залуський.

Визнання угрупувань «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями підтримується усіма трьома найсильнішими партіями, про що свідчать опитування, проведенні КУК.

Одна з акцій протесту проти агресії Росії проти України. Оттава, серпень 2015 року
Одна з акцій протесту проти агресії Росії проти України. Оттава, серпень 2015 року

Депутати-українці у новообраному канадському парламенті

Більш ніж 10 кандидатів-лібералів українського походження пройшли в парламент, серед яких Христя Фріланд, Борис Вжесневський, Юлія Джерович, Кайл Пітерсон, Террі (Тарас) Дугіт та інші. Більшість із них балотувались на виборчих округах у провінціях Онтаріо, Манітоба та Альберта, де кількість представників української діаспори найбільша.

Однак, деякі депутати від консерваторів та Нової демократичної партії, які постійно лобіювали інтереси України в парламенті програли. Серед них Тед Опіц, голова міжпарламентської групи «Україна-Канада», який програв українцю за походженням Борису Вжесневському; Пеггі Неш, кандидат від Нової демократичної партії, яка є активним учасником української громади, та яка у свій час не пропустила жодного зібрання «канадського Євромайдану».

«Як громадянин Канади, який підтримував консерваторів на виборах, я маю певні побоювання стосовно того, як Ліберальна партія буде вести внутрішню політику. Але на міжнародному рівні я певен, що вони будуть й надалі підтримувати Україну, щоб України мала «голосний голос» через Канаду на міжнародній арені. Бо вже близько трьох років Канада працює як лобіст для України. І сам Порошенко не раз наголошував, що українці дуже розраховують на підтримку Канади», – сказав Іван Москалик, віце-президент Канадсько-Української торгової палати (КУТП) зі зв’язків із громадськістю та урядом.

Президент України Петро Порошенко під час візиту до канади. Оттава, вересень 2014 року
Президент України Петро Порошенко під час візиту до канади. Оттава, вересень 2014 року

Чому Джастін Трюдо?

Джастін Трюдо походить із вельмишановної канадської родини – його батько П’єр Трюдо був прем’єр-міністром Канади близько 15 років із невеликою перервою. Він став впроваджувачем політики мультикультуралізму та ініціював ухвалення Хартії прав і свобод, що стала частиною Конституції. Сам Джастін Трюдо почав активно долучатись до політики після смерті батька у 2000-х роках. До цього він працював викладачем французької мови, вів дослідження в університеті, та навіть зіграв декілька ролей у телевізійних фільмах. У 2008 році він став депутатом від Ліберальної партії, яка тоді була в опозиції до консервативного уряду.

На цьогорічних федеральних виборах для багатьох канадців Ліберальна партія на чолі з Трюдо стала уособленням змін – більшість населення хотіла понад усе змінити уряд, усі інші фактори, як політичні плани та стратегії, були не так важливі. Уряд Гарпера був при владі близько 10 років, він переобирався тричі – два рази формуючи уряд меншості, а у 2011 році отримав більшість у парламенті.

Бажання змін змусило понад 68% виборців прийти на виборчі дільниці, щоб виконати свій громадянський обов’язок. Такої високої явки на виборах у Канаді не було із 1993 року, пише The Globe and Mail.

За останніми даними, Ліберальна партія отримала 184 місця у парламенті із 338 (54,4%), Консервативна партія – 99 (29,2%), Нова демократична партія – 44 (13%), Квебекський блок – 10 (2,9%), партія Зелених – 1 (0,3%).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG