Доступність посилання

ТОП новини

Російські тролі здійняли галас навколо фейкового журналіста Радіо Свобода


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Дописувач відповів, що посилання на Радіо Свобода не давав, а винен той, «хто це поширив»

У суботу користувач соціальних мереж на ім’я Павло Грішин почав поширювати у мережі «Твіттер» повідомлення, у яких глузував із авіакатастрофи – падіння російського лайнера у Єгипті, внаслідок якого загинуло 224 людини. Користувач поставив на аватар зображення: на задньому тлі – український логотип Радіо Свобода, а на ньому – фото нібито автора дописів (додане, ймовірно, за допомогою графічного редактора Adobe Photoshop). Чоловік також зазначив, що він є журналістом «Радіо СвобАда». Так звані російські тролі одразу ж масово поширили його повідомлення, наголошуючи, що кореспонденти Радіо Свобода розпалюють ворожнечу.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Скріншот із повідомленням про катастрофу, на якому фото чоловіка на тлі лого Радіо Свобода, поширили й деякі російських ЗМІ. Зокрема, сайт видання «Комсомольская правда». Цитату користувача «Скільки ще таких літаків таких треба збити, щоб звільнити від вас світ» розмістили такі російські портали, як «Сегодня.ру». У коментарях до матеріалів про катастрофу зазначають, що це – слова «журналіста Радіо Свобода».

Твіти цього користувача отримали дуже широкий розголос. Читачі неоднозначно реагували на зміст повідомлення:

– А яка ваша позиція ?! Окрім відхрещування від цього нелюда?

– Якщо не ваш – заявляйте за наклеп і дискредитацію! Якщо не заявите – дискредитуєте самі себе... всі чекають.

– Які заходи вжиєте до вашого журналіста? Потім не дивуйтеся, чому в Росії народ до вас погано ставиться... Бог вам суддя.

Поширення твіту від фіктивного співробітника нібито Української редакції відразу помітили працівники Російської служби Радіо Свобода. За словами директора Російської редакції Ірини Лагуніної, те, що користувач назвався співробітником української служби, відразу задовільнило основні меседжі пропаганди кремлівських тролів:

«І тут ще й нібито журналіст української служби Радіо Свобода, оскільки він поставив «фотошопом» на свою аватарку лого української служби, то тут нібито збіглися два меседжі, які кремлівські тролі намагаються поширити через свою пропаганду: що українці ненавидять росіян, американці ненавидять росіян – і тут все це збіглося».

За словами Ірини Лагуніної, багато хто реагував на поширене повідомлення зовсім по-іншому: «Здивування, нерозуміння, чому це сталося від імені Радіо Свобода, чому журналіст Радіо Свобода собі таке дозволяє. Ці люди переважно писали мені на робочу пошту з проханням пояснити: він працює у нас чи він у нас не працює – таких була абсолютна більшість».

Сам дописувач каже: винні ті, хто поширив

Через деякий час так звані російські тролі змінили тон: не просто казали про те, що буцімто Радіо Свобода має антиросійські настрої, а пропонували зголошуватись і організовувати кампанію, щоб Роскомнагляд заблокував це ЗМІ у Росії. На увесь цей «твіттер-галас» співробітники російської служби Радіо Свобода відповідали «у 6 рук», за увесь час було написано три звернення до читачів. Одним із найефективнішим став третій твіт щодо інциденту:

«Радіо Свобода наголошує, що влаштовувати атаки тролів і розпалювати ненависть, користуючись людською трагедією, глибоко аморально».


На своїй сторінці у «Твіттері» Українська редакція Радіо Свобода також одразу спростувала інформацію троля.

Журналісти Радіо Свобода намагались зв’язатись із Павлом Грішиним у «Фейсбуці». На запитання про буцімто його пост раніше у «Твіттері», користувач відповів: «В описі було написано «Радіо Своб!а!да». І ніяких посилань на вас я не робив. Те, що почали тегати українську та російську Радіо Свободу, це питання до людей, які цим займались».

Також упродовж останніх кількох годин користувач видалив деякі світлини зі своєї сторінки у «Фейсбуці». Зокрема – ту, на якій він – в одязі, схожому на той, що на аватарці у «Твіттері».

«Можливо, людина, хоче самоствердитись»

На думку політтехнолога Віталія Бали, цей інцидент міг бути спеціально підготовленою інформаційною технологією, яка стосується не тільки дискредитації Радіо Свобода.

«Бо, я думаю що вони були всі дуже здивовані, коли українці почали нести квіти під посольство, – зазначає він. – Вони почали нести, і це трохи, з моєї точки зору, вийшло із тої матриці, яку намагались нав’язати сусідському суспільству. Це один із моментів відволікання від того, як в Україні на це зреагували, для того щоб, та лінія, що вони такі погані – я маю на увазі українці, – щоб вона не похитнулася у росіян, такий варіант я не виключаю, можливо і в інших проявах це відбулося, просто можливо ми не все відслідкували».

Втім експерт не виключає і інші варіанти: «Можливо, людина, хоче самоствердитись, і таким чином звертає на себе увагу. Або, людина не любить нашу Україну і сама по своїй внутрішній позиції хоче робити капості таким чином. І третій варіант – це узгоджені дії з тими, хто зацікавлений в такій дискредитації».


На тему дезінформації:

28.10.2015
Як подають новини російські і західні ЗМІ

Особисті думки, висловлені в соцмережах однією людиною, російські медіа видають мало не за результат опитування громадської думки далі
22.10.2015
Російські ЗМІ вигадали цитату Обами про Україну

Буцімто, президент США заявив, що Україною правлять цілковиті дурні далі
21.10.2015
Чим залякують виборців у Дніпропетровську?

Кому вигідне поширення інформації про чергування військкомів на дільницях у день виборів? далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG