Доступність посилання

ТОП новини

Як ФСБ Росії в окупованому Криму шукає собі «стукачів»?


Мустафа Джемілєв. Архівне фото
Мустафа Джемілєв. Архівне фото

«Людину катували не для того, щоб взяти якісь свідчення, а щоб змусити його стати «сексотом», «стукачем»

Ситуація з дотриманням прав кримських татар на окупованому Росією півострові стає дедалі складнішою. Меджліс кримськотатарського народу оприлюднив інформацію про зникнення ще двох своїх співвітчизників. ФСБ Росії шукає собі інформаторів серед представників корінного народу Криму, зазначив у розмові з Радіо Свобода лідер кримських татар Мустафа Джемілєв.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Викрадення, залякування, а тепер і катування електричним струмом – так співробітники Федеральної служби безпеки намагаються схилити на свій бік кримських татар. Народний депутат України, лідер кримських татар Мустафа Джемілєв розповів про подробиці катування кримчанина 24-річного Енвера Кроша.

Вони застосовували катування, погрожували, що його діти можуть зникнути. Це навіть перевищує жорстокість фашистів. Це російська новація. Це таке мерзотне обличчя окупантів
Мустафа Джемілєв

«Тут важливо те, що людину катували не для того, щоб взяти якісь свідчення, а щоб змусити його стати «сексотом», «стукачем». Він відмовлявся і вони застосовували катування і більш того, погрожували і натякали на те, що його діти можуть зникнути. Це навіть перевищує жорстокість фашистів, бо фашисти до такого не опускалися. Вони катували людей, щоб отримати свідчення. Але вони не погрожували вбити або викрасти дітей, якщо він не погодиться стати стукачем. Це російська новація. Це таке мерзотне обличчя окупантів», – зазначив Джемілєв.

Він нагадав, що з початку окупації Криму Росією на півострові зникли більше ніж 20 кримських татар. Першим серед них був активіст Решат Аметов, який вийшов на одиночний пікет біля будівлі уряду, після чого зник. Згодом тіло чоловіка знайшли у Білогірському районі.

«Ніяке розслідування не проводиться. Проте в мене є інформація, що один слідчий самостійно провів розслідування і знайшов докази, які могли привести до арешту представників так званої «самооборони Криму». Проте цьому справдитися не дали, а самого слідчого звільнили», – зауважив Мустафа Джемілєв.

Минулого тижня у Меджлісі повідомили про зникнення ще двох кримських татар із Керчі – Руслана Ганієва та Арлена Терехова. Знайомі зниклих характеризують їх як добропорядних сім’янинів. Кажуть, що чоловіки товаришували, ходили до однієї мечеті.

Наріман Джелял
Наріман Джелял

Перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив, що громадські активісти намагаються знайти будь-яку інформацію, а до пошуків долучилася і кримська поліція.

У правозахисному середовищі ми схиляємося до того, щоб відмовлятися від терміну «зникнення», бо це все схоже не прямі викрадення людей
Наріман Джелял

«Нас дуже хвилює той факт, що правоохоронці, до яких звернулися рідні зниклих і які, власне, прийняли заяву і почали пошуки, намагаються говорити про версію, що вони, мовляв, віруючі. А віруючі Криму та Росії сьогодні їдуть на Близький Схід, у Сирію, щоб підтримати ту чи іншу сторону у громадянському конфлікті. Підстав вважати, що вони кудись поїхали, нема, бо документи та приватні речі залишилися вдома. Я не кажу про те, що люди просто вийшли у справах. Зокрема Руслан Ганієв, за словами дружини, мав навідатися до батьків, проте до них він так і не дійшов. Ми вважаємо, що людей викрали. У правозахисному середовищі ми схиляємося до того, щоб відмовлятися від терміну «зникнення», бо це все схоже не прямі викрадення людей», – зазначив перший заступник голови Меджлісу.

Офіційних повідомлень від російських правоохоронних органів окупованого Криму про оголошення в розшук зниклих чоловіків немає.

У РНБО України раніше заявляли про зникнення на півострові 21 кримського татарина. Перебіг розслідування викрадень в Криму результатів не дав.

У листопаді ООН засудила Росію за порушення прав людини в окупованому Криму, що підтверджується у звітах моніторингових місій міжнародних організацій. Держави-члени ООН закликали російську владу провести прозоре розслідування випадків вбивств і зникнень кримських татар і громадських активістів та притягнути до відповідальності винних у зазначених злочинах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG