Доступність посилання

ТОП новини

Twitter ввів нові правила користування сервісом


Нові правила сервісу спрямовані проти образ, але мають прогалину, через яку можна «підвести під бан» кого завгодно, пише один із блогерів

У середу, 30 грудня, популярна соціальна мережа Twitter повідомила про оновлення правил сервісу, які спрямовані проти образ, погроз та залякування. Але дехто із користувачів соціальними мережами переконують, що система має прогалини і дозволяє блокувати практично будь-який аккаунт.

«Оновлені правила підкреслюють, що Twitter не буде миритися з поведінкою, спрямованою на образу, залякування чи погрози, щоб змусити замовкнути іншого користувача. Як завжди, ми приймаємо і заохочуємо різні думки і переконання. Але ми будемо продовжувати вживати заходів щодо акаунтів, які переходять межу у зловживанні цим», – йдеться в повідомленні компанії.

Введення нових правил призвело до блокувань багатьох українських, проукраїнських і антипутінських акаунтів, масштаби цього підтверджує активність хештегу #stopdiscriminationofukraineontwi («припиніть дискримінацію України у Twitter»). Як виявилося, новим правилами суперечать не тільки будь-які погрози іншим людям чи групі людей, а й твіти, в яких можна угледіти бодай найпримарнішу погрозу.

Під блокування потрапляють ті, хто, так чи інакше, ображає людей за їхнє віросповідання, сексуальну орієнтацію, колір шкіри або вік. Але схоже, що система має прогалини, що дозволяють блокувати практично будь-який аккаунт.

«Ймовірно, це здійснюється в результаті масових скарг на твіти, що порушують правила Twitter, – пише на сторінці у Facebook про блокування проукраїнських акаунтів російський блогер Кирило Михайлов, який у минулому році переїхав до України. – Оскільки відсутній відкритий координаційний центр, ймовірно, процес пошуку твітів, які порушують правила, і відсилання скарг відбувається в автоматичному режимі, з використанням ботів».

Михайлов пояснює: коли вперше Twitter заблокував його, йому довелося видалити кілька твітів, в яких хтось побачив порушення правил. У твітах він висловлював побажання смерті «прокремлівським тролям, які брехали родичам загиблих на борту MH17 австралійців про причини загибелі лайнера», але стверджує, що це не містить прямого умислу чи заклику завдавати шкоди іншим людям. Однак після видалення і розблокування він знову потрапив під блокування, не встигнувши написати нічого нового – ймовірно, за інші старі твіти.

Він бачить проблему в тому, що скарги на «образливі» твіти можуть надсилатись автоматично великою кількістю ботів і не фільтруватися – сервіс не містить перевірки того, чи це людина надсилає скаргу, чи робот (він не пропонує ввести коди з картинок, «капчі»).

Українських блогерів уже блокували в Facebook за схожим сценарієм. Півроку тому президент України Петро Порошенко звертався до автора Facebook Марка Цукерберга з проханням про відкриття українського підрозділу компанії для боротьби з блокуванням з політичних мотивів. Цукерберг відмовив у цьому, але масові блокуванні через деякий час припинилися.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG