Доступність посилання

ТОП новини

Голова СММ ОБСЄ: 2016-й має стати поворотним у вирішенні конфлікту в Україні


Ертугрул Апакан
Ертугрул Апакан

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан висловив сподівання, що наступний рік стане поворотним моментом для деескалації насильства і здійснення конкретних кроків для всебічного вирішення конфлікту в Україні. «Народ України чекає на мир і нормалізацію в країні», – сказав він.

«Ми розуміємо катастрофічні наслідки гуманітарної кризи, з якою зіткнулося так багато людей на сході України, і необхідність припинити насильство, що живить цю кризу», – сказав Апакан.

За його словами, у 2015 році відбулися позитивні події, зокрема підписання угод про припинення вогню і відведення озброєнь, однак це не означає, що мир вже настав або що безпека мирного населення гарантована.

«Повного і всеосяжного припинення вогню все ще немає. В останні тижні грудня кількість порушень режиму припинення вогню на сході України знову збільшилася, і це тривожний розвиток подій як на кінець року», – заявив голова місії.

За його словами, порушення режиму припинення вогню – не єдина загроза для мирного населення. «По обидві сторони лінії зіткнення міни все ще спричиняють загибель і травми», – сказав Апакан, нагадуючи, що сторони, які підписали Меморандум від 19 вересня 2014 року, погодилися прибрати міни в зоні безпеки.

«Для безпеки всього народу України вкрай важливо, щоб ці зобов’язання були негайно виконані», – підсумував Апакан.

Від вересня сторони конфлікту переважно дотримувалися режиму припинення вогню на Донбасі, були лише поодинокі випадки порушень цього режиму. Проте від початку листопада все частіше надходять повідомлення про порушення режиму припинення вогню, в тому числі із застосуванням заборонених Мінськими угодами важких озброєнь. Сторони конфлікту на Донбасі звинувачують одна одну в порушенні Мінських угод.

XS
SM
MD
LG