Доступність посилання

ТОП новини

В «ЛНР» відмовилися від обіцянки звільнити полонених


Під час одного з попередніх обмінів полоненими, архівне фото
Під час одного з попередніх обмінів полоненими, архівне фото

В угрупованні «ЛНР» заявили, що обіцяне ним звільнення українських полонених не відбудеться.

Як заявив ватажок луганського угруповання Ігор Плотницький, передачу полонених «зірвав Київ», бо, мовляв, усі намагання сепаратистів зв’язатися з представниками української влади «ні до чого не довели».

Уповноважена президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко заявила у відповідь у фейсбуці, що такі заяви сепаратистів на Святвечір – це «навіть не фарс і не лицемірство», а «великий гріх» і «тортури над родинами заручників».

«Це і є моральне обличчя бойовиків… Яку ж жорстокість треба мати, аби так знущатися над родинами заручників… І якби ви тільки знали, скільки їх – нещасних мам і дружин – в надії мені сьогодні подзвонили і написали, в надії, що інша сторона має бодай рештки совісті. Але ні, навіть на Святвечір не бояться порушувати всі можливі моральні норми», – наголосила вона.

Геращенко припускає, що сепаратисти і не збиралися виконувати свої слова про звільнення полонених, а сказали їх, «аби вчергове познущатися над живими людьми».

Раніше в середу, 6 січня, вона повідомляла, що Київ розраховував на звільнення дев’яти українських полонених – чотирьох військових і п’яти цивільних, – яких, як раніше підтверджували луганські сепаратисти, вони утримують. Але, додала Геращенко, за інформацією Києва, бойовики врешті були готові звільнити лише одну людину, якої немає в українських списках полонених і зниклих безвісти. За її словами, питання про звільнення полонених тримає на особистому контролі голова Служби безпеки України Василь Грицак.

Уранці в середу, 6 січня, Плотницький заявляв, що дав вказівку відпустити полонених військовослужбовців Збройних сил України, що перебувають у руках угруповання «ЛНР», напередодні Різдва. Скільки саме людей мали було звільнити, він не уточнював.

Мінські домовленості про врегулювання в частині Донбасу передбачають безумовне звільнення всіх заручників та незаконно утримуваних осіб. Та спільні сепаратистсько-російські сили досі незаконно утримують на окупованих територіях і в Росії, за даними Києва, 139 українців.

XS
SM
MD
LG