Доступність посилання

ТОП новини

Діти у селі на Донбасі не можуть навчатися, бо школа – по той бік фронту


Діти у селі на Донбасі не можуть навчатися, бо школа – по той бік фронту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

«Дійти до школи можна, але страшно. Як почнуть стріляти, не знаєш куди йти, де ховатися»

Село Зайцеве поблизу Горлівки на Донеччині розташоване між контрольно-пропускними пунктами Збройних сил України та угруповання так званої «ДНР». Незважаючи на домовленості про припиненню вогню, обстріли тривають. Деякі діти не можуть ходити до школи, бо вона розташована по той бік фронту, тому ці учні вимушені оволодівати знаннями вдома.

Діти у селі на Донбасі не можуть навчатися, бо школа – по той бік фронту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Після початку воєнного конфлікту на сході України навесні 2014 року село Зайцеве поблизу Горлівки майже повністю перебувало під контролем угруповання «ДНР». Потім українські військові відновили контроль над частиною села. Тепер приблизно 350 місцевих мешканців вимушені пересуватися по лінії фронту – навіть на шляху до школи.

«5-6 кілометрів, але дійти можна, проте зараз страшно. Треба пройти три блокпости – два українські і один «ДНР». Як почнуть стріляти, то не знаєш куди йти, де ховатися», – розповідає місцевий школяр, а всього їм там понад 30.

Всупереч оголошеному припиненню вогню, обстріли у Зайцевому тривають. Як повідомляє прес-центр штабу АТО, наприкінці грудня внаслідок обстрілу з боку бойовиків у власному домі загинула жінка.

Замість того, щоб бачитись і гратися разом…

Через небезпеку потрапити під обстріл 11-річний Едуард до школи більше не ходить. Його батьки, так само, як і родичі інших учнів, самі йдуть до місцевої школи за завданнями для дітей, а назад несуть їхні контрольні.

«Нам дають домашнє завдання, ось, ми його виконуємо. Вони роздруковують і видають. Ось так ми ходимо до школи», – розповіла мати школяра.

Однокласники Едуарда також не ходять до школи. Деякі з них живуть з іншого боку контрольно-пропускних пунктів. Замість того, щоб бачитись і гратися разом, діти нині можуть спілкуватися тільки телефоном.

«Нам дають завдання раз на тиждень. Я навіть свого вчителя не бачив з 5 класу, і нашого класного керівника теж. Тільки знаю його ім’я і все», – розповідає хлопець.

Школа Едуарда розташована на теренах угруповання «ДНР», це – єдина школа в цьому районі. Батьки не знають, яку освіту він здобуде та чи визнає колись Україна його документи.

Над статтею працювали Олександра Мельникова та Зеновія Стефанюк

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG