Доступність посилання

ТОП новини

Є безліч фактів, коли молодих кримських татар примушують до співпраці з ФСБ – юрист


Абдурешит Джеппаров
Абдурешит Джеппаров

«То шукають якийсь викрадений мотоцикл, то шукають зв'язок з терористами. Приводять із собою заздалегідь підготовлених понятих, часто п’яних»

Павло Кривошеєв

Абдурешит Джеппаров – ветеран кримськотатарського національного руху, координатор Кримської контактної групи з прав людини, юрист, один з тих, хто особисто постраждав від викрадень кримських татар у Криму. У вересні 2014 року в масиві Сари-Су міста Білогірська, за інформацією свідків, люди в камуфляжі викрали сина і племінника правозахисника. Після цього інциденту і створили Кримську контактну групу з прав людини.

– Минув 2015 рік, як Ви оцінюєте його?

– Зараз якраз той час, коли такі питання ставлять багатьом представникам різних галузей і сфер діяльності. І кожен відповідає на запитання у своїй сфері у відповідності зі своїм професійним баченням.

Заходять у хату до мусульманина, який виконує п'ятикратний намаз і веде правильний спосіб життя, і шукають у нього наркотики

Я як правозахисник буду говорити про речі, які викликають не зовсім позитивні емоції. У Криму це не разові факти, а безліч порушень прав людини. Торік це вже традиційні затримання з подальшими арештами, це обшуки в оселях десятків людей з надуманих приводів. Причому надуманих до абсурду: скажімо, заходять у хату до мусульманина, який виконує п'ятикратний намаз і веде правильний спосіб життя, і шукають у нього наркотики. То шукають якийсь викрадений мотоцикл, то шукають зв'язок з терористами – багато таких випадків. Приводять із собою заздалегідь підготовлених понятих, при цьому в будинках бувають діти, старі люди. І понятих беруть сумнівної зовнішності, часто п’яних, з перегаром і нездорового вигляду.

– А які конкретні випадки?

– Міський суд Армянська виніс рішення щодо п'яти учасників так званої «справи 3 травня» (кримські татари зустрічали свого лідера Мустафу Джемілєва, який хотів в'їхати до Криму з боку материкової України – ред.) Тут теж зрозуміло, що ніякого злочину жоден із засуджених не здійснював.

Викрадення людей тривають

Був засуджений за ст. 228 КК РФ Мустафа Яг'яєв. Його звинувачують в якомусь екстремізмі. Він батько вісьмох дітей, громадський активіст, цілком пристойний і приносив чимало користі для свого села, активний член суспільства.

Закрили в Криму ТРК «АТР», позбавили права жителів півострова отримувати інформацію від улюбленого багатьма телеканалу. Канал працює, але тепер у Києві. І він вже не буде таким, яким був у Криму.

Є безліч фактів, коли молодих кримських татар примушують до співпраці з ФСБ. Коли це зводиться до того, щоб «стукали», – це не тільки порушення прав людини, але й просто мерзенно

Знов-таки, викрадення людей тривають. 27 серпня був викрадений Мухтар Арісланов. 15 грудня зникли жителі міста Керчі Руслан Ганієв і Арлен Терехов, і, скоріш за все, теж викрадені.

Є безліч фактів, коли молодих кримських татар примушують до співпраці з ФСБ. Здавалося б, непогана справа – допомагати «правоохоронним органам», але коли це зводиться до того, щоб «стукали», – це не тільки порушення прав людини, але й просто мерзенно. Загалом, якщо все перераховувати, то цей опис не скоро закінчиться.

– Як правозахисники та громадянське суспільство можуть цьому протистояти?

– Власне, цим і займаємося, здійснюючи як юридичний, так і правозахисний супровід всіх цих справ. Надаємо розголосу цим подіям в ЗМІ, надаємо моральну та правову підтримку потерпілим та їхнім сім'ям. Загалом, роботи вистачає. Ведемо пояснювальну діяльність, як поводитися в подібних ситуаціях: під час обшуку, затримання і т. д.

– Чому контактна група припинила зустрічатися з Сергієм Аксьоновим? Адже перші кілька місяців ви працювали в досить тісному контакті з ним, проводили щомісячні зустрічі і, мабуть, був якийсь ефект від цієї співпраці?

– У Аксьонова повноваження більш господарські, наша ж сфера пов'язана більше з правоохоронними структурами. Тому наша взаємодія перестала мати регулярний характер.

– Чи є якась інформація про Вашого сина і рідного племінника, викрадених у вересні 2014 року в Білогірську?

– На жаль, ніякої інформації немає.

– Які Ваші побажання на цей рік?

– Хотілося б жити у державі, в якій люди відчували б себе захищеними, а не жити в страху від цієї держави.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG