Доступність посилання

ТОП новини

Президентські побачення («СХЕМИ» | ВИПУСК №72)


Також у випуску: Вокзал для двох. Нові власники Київського річкового вокзалу – Бродський і Шуфрич

Президентські побачення

Мабуть, Президенту України є що приховувати. Офіс Петра Порошенка відмовився надати прізвища людей, які зустрічаються з президентом України та очільниками його адміністрації. У відповідь на усні та письмові запити ми отримали відмову – мовляв, президентська охорона заперечує.

Запис цих зустрічей існує. Він ведеться у спеціальному журналі відвідувань. Але цей документ тимчасовий, його навіть до архівів не передають.


Щоб подивитися, з ким зустрічаються високопосадовці з адміністрації президента, знімальна група «Схем» провела під її стінами 6 днів у грудні – якраз у період, коли тривали жваві дискусії про долю Кабміну та бюджет цього року.

Ми побачили там бізнесменів, нового антикорупційного прокурора, колишніх регіоналів, а також зафільмували масовий приїзд депутатів на засідання цілої фракції у кабінеті Президента. Спеціальний репортаж Сергія Андрушка.

Вокзал для двох

На Київський річковий вокзал чекає багато перетворень. Уже цього року історичну будівлю столиці, що стоїть на Поштовій площі, перетворять на ресторанну галерею та туристичний центр. Площу збільшать удвічі за рахунок підземних поверхів, але функцію річкового вокзалу залишать.

Здавалося б, цікавий проект. Але є кілька неприємних деталей. Жодного дозволу для анонсованої реставрації ще немає, а сама будівля віднедавна належить екс-голові Держкомпідприємництва часів Януковича Михайлу Бродському та народному депутату від «Опозиційного блоку» Нестору Шуфричу.

Про нових власників та майбутню долю історичної будівлі більше знає Максим Савчук.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG