Доступність посилання

ТОП новини

Путін штовхає Україну до самогубства – експерт про мінські угоди


Президент України Петро Порошенко та канцлер Німеччини Анґела Меркель на прес-конференції у Берліні, 1 лютого 2016 року
Президент України Петро Порошенко та канцлер Німеччини Анґела Меркель на прес-конференції у Берліні, 1 лютого 2016 року

Виконання мінських угод неможливе та навіть згубне для України – американський експерт

Мінський процес залишається єдиним шляхом врегулювання конфлікту на сході України. І поки усі пункти угоди не будуть виконані – Росія залишатиметься під дією санкцій. Про це під час зустрічі у Берліні з Петром Порошенком заявила Анґела Меркель.

Канцлер Німеччини вказала на погіршення ситуації на сході України та зауважила, що лише після встановлення тривалого та стійкого режиму припинення вогню можуть бути виконані усі інші умови мінської угоди. А отже мови про зняття санкцій з Росії не може й бути.

«Важливо, щоб ми вийшли на довготривалий режим припинення вогню. Ми майже до нього підійшли, але були відкинуті назад. Ми очікуємо, що спостерігачі ОБСЄ отримають доступ до всієї території східної України, включно з прикордонням. Ми мусили продовжити санкції, тому що умови мінської угоди не були повністю виконані», – каже Анґела Меркель.

За словами Петра Порошенка, через кордон на схід України продовжує рухатися важка військова техніка, бойовики продовжують обстрілювати українські позиції, полонених не лише не звільняють, а й захоплюють нових.

Старший науковий співробітник Американської ради із зовнішньої політики Стівен Бланк вважає, що Путін досяг межі своїх можливостей в Україні. Дипломатичні маневри та посилення обстрілів на сході України свідчать про одне, вважає Бланк, – Путін торгується.

«Це спроба Путіна реалізувати свій виграш. А з іншого боку, показати Порошенкові – якщо ти не хочеш грати на моїх умовах, я продовжуватиму підривати український уряд усіма можливими способами: військовою загрозою, економічною війною, гібридною, інформаційною війною, засиланням агентів розвідки, ізолюванням в енергетиці», – вважає Стівен Бланк.

Росія далі не може воювати з Україною через брак економічного потенціалу, а тому намагається заморозити конфлікт та отримати якийсь зиск.

Дотримуватися мінських угод – це утопія, «Мінськ-2» неможливо виконати
Стівен Бланк

«Завжди є можливість відновлення військового наступу з боку росіян. Путін використовує цю загрозу, щоб змусити Україну здійснити політичне самогубство і зробити Донецьку та Луганську області фактично автономними регіонами, які контролюються Росією, але можуть втручатися у все, що Київ намагається робити. Дотримуватися мінських угод – це утопія, «Мінськ-2» неможливо виконати. Ні Росія, ні Україна його не будуть дотримуватися. Україна не може, тому що його дотримання – політичне самогубство. Росія не буде, тому що це не дає повного контролю над українським урядом», – додає експерт.

Стівен Бланк радить не йти на компроміси з Путіним, а домагатися повного виведення російських військ з України, роззброєння бойовиків, децентралізації влади в Україні, але без надання Донбасу особливого статусу. Також експерт вважає, що Захід має наполягати на тому, щоб Росія поступово залишила Крим.

«Сенс у тому, що Путін хоче контролювати український уряд та позбавити Україну незалежності. Це те, на що ані Україна, ані Захід не можуть і не повинні погодитися», – підсумував американський експерт.

На цю ж тему:

01.02.2016
Порошенко і Меркель зустрілися. Санкції проти Росії продовжать

Переговори президента України і канцлера Німеччини закінчилися коротким брифінгом далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG