Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент зверне увагу на порушення прав людини в Криму – Шульц


Мартін Шульц (©Shutterstock)
Мартін Шульц (©Shutterstock)

Європейський парламент зверне увагу на порушення прав людини у Криму, зокрема, щодо кримських татар. Про це заявив президент Європейського парламенту Мартін Шульц 13 лютого у Мюнхені після завершення зустрічі з президентом України Петром Порошенком.

«Я уважно вислухав те, що президент (Петро Порошенко – ред.) мені сказав щодо кримських татар, і ми, Європарламент, на це серйозно звернемо увагу, особливо щодо безпеки та питань прав людини», – додав Шульц.

Водночас Петро Порошенко за результатами зустрічі з Мартіном Шульцем заявив, що поінформував президента Європарламенту про «жахливі речі, які нині мають місце в Криму з кримськими татарами, і попросив про його підтримки щодо створення міжнародної групи, яка б захищала цей народ».

Сторони також обговорили бойові дії на Донбасі.

У Криму 11 лютого відбулися обшуки в будинках кримських татар. Були затримані 12 осіб, після допитів більшість відпустили. Пізніше російський прокурор Криму Наталія Поклонська повідомила про затримання 4 осіб у рамках кримінальної справи за фактом діяльності «терористичної організації «Хізб ут-Тахрір».

У п'ятницю, 12 лютого, для чотирьох затриманих – Емір-Усеіна Куку, Енвера Бекірова, Мусліма Алієва та Вадима Сірука – суд обрав запобіжний захід – арешт до 8 квітня.

У Меджлісі кримськотатарського народу назвали ці обшуки новою хвилею репресій проти кримських татар. Обшуки в Криму тривали й 12 лютого.

Міністерство закордонних справ України у зв'язку з цим 12 лютого висловило протест і закликало посилити тиск на Росію.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG