Доступність посилання

ТОП новини

«Про Крим ми не забули» – речник Держдепартаменту США


Речник Державного департаменту США Джошуа Бейкер
Речник Державного департаменту США Джошуа Бейкер

США не можуть брати в усіх форматах переговорів, але ми підтримуємо Мінські угоди» – Джошуа Бейкер

Мюнхен – Речник Державного департаменту США Джошуа Бейкер в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що Вашингтон хоча і не є учасником «нормандського формату» переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, але активно його підтримують і стежать за його роботою. В інтерв’ю, яке відбулось під час роботи 52-ї Мюнхенської конференції з безпеки, він також підтвердив позицію Вашингтона, що санкції США триватимуть доти, допоки не будуть виконані Мінські угоди, а санкції за незаконну анексію Криму – допоки не буде деокуповано контрольований нині Росією український півострів.

– Як США дивляться на хід виконання Мінських угод? Українська сторона каже про уповільнення і затягування?

– Ми розуміємо, що має місце уповільнення реалізації Мінських угод. І як заявив Джон Керрі (на конференції в Мюнхені), не треба забувати, що будь-які санкції були перш за все запроваджені для відстоювання фундаментальних прав України. Ми знаємо, що у Російської Федерації є окрема точка зору. Але США намагаються впливати на Україну – особливо в боротьбі проти корупції. А Росія, російська сторона повинна впливати на сепаратистів і повинна також виконати свої зобов’язання, згідно з Мінськими угодами.

– Тобто Вашингтон вважає, що Росія могла б зробити набагато більше для виконання Мінських угод, але не робить цього?

Керрі сказав, що у Росії є простий вибір: повністю виконати Мінські угоди, або продовжувати перебувати під санкціями, які підривають російську економіку

– Безперечно. Секретар Керрі сказав, що у Росії є простий вибір: повністю виконати Мінські угоди, або продовжувати перебувати під санкціями, які підривають російську економіку. Ця заява держсекретаря чітко підкреслює позицію США в питанні української кризи.

– Наскільки зрозуміло з позиції США та й Заходу в цілому, допоки Мінські угоди не будуть виконані повністю, санкції будуть тривати...

– Правильно.

– Що стосується назагал відносин Заходу й Росії – прем’єр Дмитро Медведєв говорив в Мюнхені ледь не про нову Холодну війну, яка має місце зараз. Як Вам бачиться майбутнє відносин Заходу й Росії на тлі агресії Росії в Україні?

У нас дуже серйозні розбіжності щодо української кризи, але має місце російська агресія, яка є головною причиною цих розбіжностей

– Я розумію, що це питання часто піднімається в Росії і сам прем’єр Медведєв сказав, що зараз немов би відчувається нова Холодна війна. Сполучені Штати Америки не розділяють цю точку зору. Є гарні можливості для співпраці з Російською Федерацією і гарний приклад – це співпраця щодо ядерної програми Ісламської Республіки Іран. Я думаю, що це дуже гарний приклад. У нас також є партнерство проти «Ісламської держави». У нас дуже серйозні розбіжності щодо української кризи, але, як сказав держсекретар Керрі, має місце російська агресія, яка є головною причиною цих розбіжностей.

– Криза в Україні – це не лише схід країни, Донбас, це також і Крим. Раніше лунали побоювання, що про Крим дещо «забули»... Можна сказати, що Захід про анексований і окупований Крим увесь час пам’ятає?

Про Крим ми не забули. Санкції з американського боку пов’язані з агресією і в Криму, і на Донбасі

– Це так. І через це ми говоримо про незаконне захоплення Криму і також про незаконну окупацію Донбасу. Тому ми говоримо про російську агресію проти України, військову допомогу (сепаратистам), незаконне військове втручання на Донбасі. Але про Крим ми не забули. Але треба мати на увазі, що з дипломатичної точки зору Мінські угоди стосуються лише Донбасу. Але санкції з американського боку пов’язані з агресією і в Криму, і на Донбасі.

– Зараз Україна розпрацьовує ідею про формат переговорів про деокупацію Криму – так звана «Женева-плюс», і в цьому форматі мають бути представлені США, як гарант територіальної цілісності України, інші гаранти – як Британія, також ЄС, можливо Туреччина. Що Ви думаєте про формат деокупації Криму «Женева-плюс».

США завжди будуть залишатися партнером української держави. Україна є молодою європейською демократією і потребує підтримки з боку Заходу

– Ну, безпекові гарантії Україні давались, бо був Будапештський меморандум коли Україна віддала ядерну зброю. І тоді держави – включно з Російською Федерацією – в обмін на це гарантували суверенітет, територіальну цілісність України. Можливо, не варто давати нові якісь гарантії, але переговори будуть продовжуватись і США завжди будуть залишатися партнером української держави. Україна є молодою європейською демократією і потребує підтримки з боку Заходу. Україна також хотіла би мати добрі відносини з Російською Федерацією, але треба зрозуміти (Росії), що не можна втручатися у внутрішні справи і зокрема військово, з військовою технікою на територію іншої країни.

– В Мюнхені під час конференції з питань безпеки було проведене зустріч міністрів закордонних справ «нормандської четвірки» щодо шляхів врегулювання конфлікту на сході України. Але, як сказав український міністр, вона не була занадто продуктивною, не дала значних результатів. Що взагалі у Вашингтоні думають про «нормандський формат»? Адже в ньому немає США, і дехто в Україні вважає, що відсутність США в цьому форматі його послаблює...

– Ми, можливо, не є безпосередніми членами «нормандського формату», але ми підтримує його діяльність і ми розуміємо, що ці переговори дуже важливі. Ми прекрасно розуміємо, що, можливо, США й не повинні брати участь в усіх переговорах, США не є стороною Мінських угод, але США підтримують всі документи і умови, які є частиною цих угод.

– Тобто, США не є учасником «нормандського формату» , але активно стежать за його роботою і підтримують його рішення?

– Так, Ви правильно зрозуміли.

– В мене ще питання щодо реформ в України і боротьби з корупцією. Чи задоволений Вашингтон темпами українських реформ?

Одна з тем усіх розмов – боротьба проти корупції саме всередині України

– Тут я можу послатися на слова віце-президента Джо Байдена, коли він був у Києві, і також відбулися телефонні розмови між Байденом і Порошенком, і віце-президент ще раз сказав, що в Мінських угодах є умови для виконання російською державою, і є умови для української держави, і є умови гарантій для фінансування з боку США. І, звичайно, одна з тем усіх розмов – боротьба проти корупції саме всередині України. Ми розуміємо, що зараз політична ситуація в Україні складна, ми не хочемо втручатися, але ми хочемо підтримувати Україну, як молоду європейську демократію.

– Зараз МВФ розмірковує над часом виділення наступного траншу з великого пакету фінансової допомоги Україні. США – найбільший і найвпливовіший акціонер МВФ, чи підтримує Вашингтон швидке виділення наступного траншу Україні?

– Я не можу коментувати позиції США всередині МВФ. Але, як казали лідери США, те, що відбувається в політичному плані в Україні є дуже важливим і це впливає на ухвалення рішення Міжнародним валютним фондом.

– Українські представники казали, що залишається в силі запрошення президентові Бараку Обамі відвідати Київ. Це питання у Вашингтоні якось розглядається?

– Це чудове питання. Я, звичайно, не можу коментувати плани самого президента, але я можу сказати, що Білий дім розглядає це питання.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG