Доступність посилання

ТОП новини

США надали українським рятувальникам 20 сучасних комплектів обладнання для розмінування


20 найкращих саперів України оснастять американським обладнанням (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

20 найкращих саперів України оснастять американським обладнанням (відео)

США надали українським рятувальникам 20 американських індивідуальних комплектів для розмінування.

Вчити працювати із новим обладнанням будуть наприкінці лютого на одному з полігонів поблизу Хмельницького. На навчання поїдуть 20 керівників піротехнічних підрозділів зі всієї України.

«Обладнання, яке передається сьогодні для піротехнічних підрозділів ДСНС, надано штабом командування збройних сил США в Європі через відділ оборонного співробітництва посольства США в Україні. Обладнання призначене для проведення гуманітарного розмінування та знешкодження небезпечних предметів», – наголосив заступник керівника управління ДСНС організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування Андрій Бевз.

За його словами, нове обладнання принципово не відрізняється від того, що зараз використовують українські рятувальники, але є новим та сучасним, серед новинок – лазерні далекомірі і GPS-маяки.

США надали Україні 20 металодетекторів, 20 комплектів індивідуального бронезахисту, 5 групових і 20 індивідуальних комплектів для проведення дистанційного розмінування, 5 комплектів для маркування території, комплект для знищення боєприпасів і один комплект для керівників робіт з розмінування.

Загальна вартість обладнання – 244 тисячі доларів. Комплектів обладнання вистачить для повного оснащення 20 піротехніків. Всього в ДСНС таких спеціалістів 500.

Таке ж саме обладнання використовується в американській армії. Для навчання українських спеціалістів приїхали 4 інструктори, які протягом трьох тижнів навчатимуть найкращих спеціалістів.

«Ми навчаємо по американських стандартах і розуміємо, що вже досвідчених рятувальників. Вони в майбутньому навчатимуть своїх колег, передаватимуть їм інформацію, яку ми їм надамо», – говорить інструктор і сержант 1-го класу Дрю Гейм.

В 2015 в системі Державної служби з надзвичайних ситуацій створили київський центр гуманітарного розмінування в Києві, а в цьому році планують створити аналогічний центр в Луганській області, повідомив голова ДСНС Микола Чечоткін.

За офіційними даними, з початку АТО працівники ДСНС очистили від вибухонебезпечних предметів і боєприпасів близько 11 тисяч гектарів землі, 38 гектарів водних акваторій, понад тисячу соціальних і житлових об’єктів. Спеціалісти вилучили і знешкодили близько 50 тисяч вибухонебезпечних предметів, 740 з яких були спеціально встановлені і замасковані під побутові речі, у тому числі дитячі іграшки. В цьому році піротехніки зачистили близько 740 гектарів територій і вилучили 2800 вибухонебезпечних предметів.

XS
SM
MD
LG