Доступність посилання

ТОП новини

Стенограма РНБО: Турчинова готують на нову посаду?


Олександр Турчинов, секретар РНБО
Олександр Турчинов, секретар РНБО

Оприлюднення стенограми РНБО за лютий-2014 стало аргументом у внутрішньополітичному протистоянні – експерт

Абсолютна більшість присутніх українських керманичів на засіданні РНБО 28 лютого 2014 року були проти введення воєнного стану та початку бойових дій проти російських військ, які вторглися в Крим. Лише виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов пропонував запровадити воєнний стан. Про це йдеться у матеріалах засідання РНБО, які оприлюднили на засіданні парламентського комітету з питань національного комітету та оборони. У партії «Батьківщина» заявляють, що стенограму засідання РНБО оприлюднили з метою дискредитації Юлії Тимошенко. Натомість ініціатори публікації запевняють, що зробили це, аби покласти край інсинуаціям.


Два роки тому, обговорюючи вторгнення російських військ до Криму на засіданні РНБО, представники новосформованої української влади в абсолютній більшості закликали утриматися від запровадження воєнного стану.

Жоден танк не повинен виїхати, жоден солдат не повинен підняти зброю, бо це означатиме програш… Ніякого воєнного стану і активізації наших військ!
Юлія Тимошенко

При цьому виконувач обов’язків міністра оборони Ігор Тенюх казав про повну неготовність українських військових до відбиття агресії. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зазначав, що на казначейських рахунках немає коштів, а лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко згадала про сумний грузинський досвід – мовляв, Саакашвілі свого часу спробував дати відсіч – і програв. А тому «жоден танк не повинен виїхати, жоден солдат не повинен підняти зброю, бо це означатиме програш… Ніякого воєнного стану і активізації наших військ!» – цитує стенограма засідання РНБО виступ Юлії Тимошенко.

Відтак учасники засідання закликали до розв’язання проблеми іншими – насамперед, політичними та дипломатичними – заходами. У підсумку, як зазначено у стенограмі засідання РНБО, за введення воєнного стану проголосував лише виконувач президента Олександр Турчинов.

Стенограму оприлюднили, щоб покласти край спекуляціям – Пашинський

Цю інформацію було оприлюднено на засіданні парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони.

Можливо, ще два роки пройде – і ми розкажемо, як починалася війна на Сході
Сергій Пашинський

«На нашому комітеті ухвалили рішення – розібратися: в яких умовах починалася російська агресія, яка була реакція влади, яких було вжито чи не вжито заходів. Тому що останнім часом дуже багато інсинуацій і спекуляцій навколо цього… Можливо, ще два роки пройде – і ми розкажемо, як починалася війна на Сході», – зазначив голова комітету Сергій Пашинський (фракція «Народний фронт»).

Натомість член того ж комітету від фракції «Батькіщвина» Іван Крулько зауважив, що оприлюднення цієї стенограми є спробою вдарити по Юлії Тимошенко.

Є намагання щось перекласти з хворої голови на здорову. Називалося прізвище Юлії Тимошенко, яка не була на той момент членом РНБО
Іван Крулько

«Є намагання щось перекласти з хворої голови на здорову. Наприклад, називалося прізвище Юлії Тимошенко, яка не була на той момент членом РНБО. Безумовно, вона не могла жодним чином впливати на рішення, які на РНБО ухвалювали», – зауважив народний депутат.

Проте соратники чинного прем’єра рішуче йому заперечили.

«Ми зібрали комітет не для обговорення ролі Тимошенко в тих чи інших проблемах. Пане Крулько, не перетворюйте це в шоу Шустера», – закликав Сергій Пашинський.

З’ясування стосунків – важливіше за нацбезпеку?

Там у дуже вигідному світлі подається чинний секретар РНБО. Тому є велика ймовірність, що він може посісти якусь іншу посаду
Лідія Смола

Експерт з інформаційної безпеки Лідія Смола вважає, що оприлюднення цього документа відбулося в контексті внутрішньополітичного конфлікту, який поглиблюється в Україні. Причому, документ не лише виставляє в негативному світлі Юлію Тимошенко, але й вигідно позиціонує Олександра Турчинова.

«Питання не лише в Тимошенко. Там у дуже вигідному світлі подається чинний секретар РНБО. Тому є велика ймовірність, що він може посісти якусь іншу посаду. Щось інше йому можуть запропонувати», – зазначає експерт.

Публікація цього документа є маркером рівня української політичної еліти»

Також Лідія Смола наголошує, що подібні документи не підлягають оприлюдненню – в усякому разі, доки українсько-російський конфлікт, про який ідеться в документі, ще не завершений. Адже зі стенограми можна багато зрозуміти про алгоритми ухвалення рішень українським керівництвом. В усякому разі, у світі подібні документи публікують значно пізніше. Зокрема, в США лише зараз починають публікувати аналогічні матеріали, які стосувалися Карибської кризи 1960-х років.

На думку експерта, «публікація цього документа є маркером рівня української політичної еліти».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG