Доступність посилання

ТОП новини

Виставку «Серп і молот: Прощання з совком» відкрили у Дніпропетровську


У середу ввечері в Дніпропетровську, в музеї «Літературне Придніпров’я», відкрили літературно-мистецьку виставку «Серп і молот: Прощання з совком».

За словами музейників, нова експозиція є візуальним втіленням уявного арт-заповідника «Мавзолей тоталітаризму». В ній представлені сотні експонатів радянської доби, яким, на думку організаторів, місце в музейних запасниках, а не в домівках, установах, на вулицях міста та в мізках людей. Зокрема, на стендах музею – книги й газети радянської доби, плакати, листівки, світлини, гроші, нагрудні знаки та значки, прапори та вимпели, сувенірна продукція із зображеннями Леніна, Сталіна, Петровського, агітаційна порцеляна та багато іншого.

Окрема сторінка експозиції присвячена землякам, які постраждали від репресій доби тоталітаризму, – українським прозаїкам, поетам, драматургам. Зокрема, музейники дістали з архівів анкети заарештованих політв’язнів, копії судових вироків, книжки та часописи 1920–1930-х із прижиттєвими публікаціями письменників Розстріляного Відродження, збірники забороненого антикомуністичного фольклору тощо.

«У рамках нової хвилі так званої декомунізації країни, діставши з шухляд історії яскраві артефакти доби, вкотре зробимо спробу попрощатися з «совком». Деякі з експонати із зібрання музею відвідувач побачить вперше. Зачинимо їх в міцних лабетах мавзолею та перетворимо виключно на експонат доби вождів, і тоді, сподіваємося, ми зможемо відповісти, принаймні, на деякі з питань «чому?», – зазначила в коментарі для Радіо Свобода старший науковий співробітник музею, авторка проекту Ірина Мазуренко.

Виставку доповнюють авторські колажі Сергія Алієва-Ковики до книжки «І поліг наш народ, наче скошене жито», присвячені жертвам Голодомору.

У кінозалі «мавзолею» відвідувачі також можуть переглянути унікальні зразки радянської пропагандистської анімації 1920-80-х років, біля витоків якої, зокрема, стояв всесвітньо відомий кінорежисер Дзиґа Вертов.

XS
SM
MD
LG