Доступність посилання

ТОП новини

Коломойський повертається (спецрозслідування)


Іванчук та Льовочкін звітують перед Коломойським, а той таємно відвідує Порошенка на Банковій

Депутати рапортують йому, як школярі вчительці, утім, він не афішує свої візити до високих кабінетів на Банковій, уміє домовлятися з політикам ворогуючих таборів і з будь-якої ситуації може отримати власні дивіденди.

Це – колишній керівник Дніпропетровської області та олігарх Ігор Коломойський. Він безперешкодно повернувся в Україну після майже піврічної відсутності та в розпал політичної кризи, пов’язаної з відставкою прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, якого олігарх називає «найкращим прем’єром». Що повернуло в українську столицю громадянина Швейцарії та Ізраїлю – борги перед державою або, навпаки, гарантії персональної недоторканності та безпеки власного бізнесу, що їх Коломойський міг отримати в обмін на політичну підтримку?

Примара

Київ, вулиця Банкова, 29 лютого 2016 року. За сто метрів до Адміністрації президента – боковий в’їзд, яким заїжджають ті, хто хоче непублічно відвідати лідера держави. Саме тут «Схеми» фільмують, як Ігор Коломойський у супроводі охоронця виходить зі власного кортежу на вулиці Круглоуніверситетській, пересідає у «Фольксваген транспортер» з автопарку адміністрації і заїжджає у бокові ворота. Через дві години аудієнції Коломойський та охоронець повернуться на мікроавтобусі до власного кортежу і поїдуть геть.

Наступного дня у телефонній розмові зі «Схемами» олігарх скаже, що журналісти «видають бажане за дійсне».

«Схеми»: Ви вчора їздили до Адміністрації президента. З ким Ви зустрічалися?

Коломойський: Я чутки не коментую. Якщо Ви особисто бачили, то чому Ви ставите запитання? Може, Вам здалося. Ви видаєте бажане за дійсний факт… Ви нібито бачили, як я заїжджав в Адміністрацію президента. На мотоциклі? На скутері?

«Схеми»: На «Фольксвагені транспортері».

Коломойський: У мене такої машини немає. У мене машина «БМВ» з водієм.

«Схеми»: Ви не були вчора в Адміністрації президента?

Коломойський: Я ще раз говорю, я не коментую чутки. Можете запитати, який у мене автомобіль. Є «БМВ», є «Мерседес». Може, я ще в жіночій сукні був, перуку вдягнув?

Дізнатися ж, хто і як часто відвідує президента, неможливо. У відповідь на прохання журналістів оприлюднити журнал відвідувань Петро Порошенко відповів: «Не шукайте чорну кішку в темній кімнаті там, де її немає. Адміністрація президента працює абсолютно прозоро. Я особисто буду оприлюднювати… Я перевірю законодавство, але я думаю, що можуть бути випадки, коли окремі мої політичні, в тому числі зовнішньополітичні, зустрічі оприлюднюватися не будуть».

«А чё ты трубку не берешь?»

Київ, вулиця Володимирська. Офісний центр Ігоря Коломойського «Міленіум». Саме тут олігарх проводить зустрічі під час відвідин України. Наприкінці лютого команда програми «Схеми» зафільмувала, як з офісу Коломойського вийшов один із депутатів прем’єрської фракції – Андрій Іванчук. Він – давній друг Яценюка та бізнес-партнер Коломойського, а також голова комітету Верховної Ради з економічної політики.

Ігор Коломойський та Андрій Іванчук
Ігор Коломойський та Андрій Іванчук

Народний депутат від «Самопомочі» Вікторія Войцицька переконує, що у 2014 році Іванчук як голова комітету блокував розгляд законопроекту про акціонерні товариства. Після ухвалення цей проект закону формально позбавив Коломойського контролю над напівдержавною «Укрнафтою» та суттєво вдарив по фінансах бізнесмена – змусив перерахувати державі майже 2 мільярди податків, які компанія ніколи до того не виплачувала.

Олігарх і партнер держави у нафтовому бізнесі заперечує зв'язок між ухвалюваними в Україні законопроектами та власним бізнесом і впевнено говорить про те, що вміє пристосовуватися до будь-якої законодавчої ситуації. «А так, щоб лобіювати закони під себе, ми таким не займаємося, бо справа це невдячна», – запевняє Ігор Коломойський.

У розпорядженні журналістів «Схем» опинилися записи телефонних розмов, на яких спілкуються люди з голосами, дуже схожими на Коломойського та Іванчука, а також парламентарів Сергія Льовочкіна та Сергія Міщенка. Діалоги Коломойського з різними політичними діячами та бізнесменами і раніше потрапляли в мережу, і жодного разу ці розмови ніхто з фігурантів прямо не спростував. От і цього разу Ігор Коломойський просто відмовив у поясненнях: «Коли наші з вами («Схемами» – ред.) розмови з’являться в мережі, я буду щось коментувати. А так я не коментую чиїсь розмови нібито когось із нібито кимось», – сказав олігарх.

Утім, записи можуть бути доказом того, що заперечує Коломойський, – його безпосереднього впливу на обраних народом депутатів, які можуть діяти в інтересах олігарха. Так, одна з розмов відбувається 29 грудня 2014 року – під час розгляду в парламенті законопроекту про акціонерні товариства – вбивчого для Коломойського. Чоловіки розмовляють про настрої серед депутатів:

Іванчук: Дивіться, яка ситуація. Тільки ось закінчили, щойно була істерика з приводу цього закону щодо акціонерних товариств. Тільки зараз зняли. Я от це хотів не по телефону обговорювати.

Коломойський: По акціонерних товариствах? А що за істерика?

Іванчук: Ляшко. Вимагав, що він не буде голосувати за бюджет, якщо не поставлять цей закон.

Коломойський: А-а… На таке діло…

Іванчук: Арсен його переконав, він зняв свої претензії.

Коломойський: Ясно. Ну, ти повідомлення прочитай зараз і перенабери мене. Там інакше…

У розмові зі «Схемами» Ігор Коломойський називає малоймовірною саму можливість обговорювати подібну тему телефоном і вважає, що його бізнес ніяк не пов'язаний із законопроектами, що ухвалюються всередині держави: «Мене не цікавлять законопроекти, які впливають чи можуть вплинути на мій бізнес. Мій бізнес ніяк не пов’язаний із законопроектами, які працюють в Україні. Іванчука звинувачували вже в усіх смертних гріхах, крім крові християнських немовлят. Немає сенсу коментувати це».

Сам Іванчук не виключає спілкування з Коломойським, коли той був на посаді голови ОДА, але запевняє: ніяких законопроектів він із олігархом не обговорював.

«Ну, я ж вам говорю, я спеціально, я навіть не хотів би, тому що він – особа зацікавлена. Я б уникав цих розмов і навіщо воно мені? Більше ми розуміли, що цей закон може якось торкатися його інтересів. Але він закон правильний, і так є у цілому світі. Тому ми ж не якась там африканська країна, щоб у нас було по-іншому», – сказав він.

Під тиском громадськості та окремих народних депутатів законопроект про акціонерні товариства таки був ухвалений 13 січня 2015 року. На іншому аудіозаписі телефонної розмови чути, як двоє чоловіків обговорюють тих, хто проголосував за невтішний для олігарха закон. На телефонній розмові впізнаються голоси на той час голови ОДА Дніпропетровської області Коломойського та одного з лідерів «Опозиційного блоку» в парламенті Сергія Льовочкіна:​

Коломойський: Алло

Льовочкін: Алло. Ну, я думаю, що це ***ня, дивіться, я думаю, що ніхто її не підпише.

Коломойський: Що-що?

Льовочкін: Я думаю, що її ніхто не підпише. Вона не конституційна, ця шняга. Вона в нас теж потрапляє, значить, у нас одразу ЗТМК по цій темі висить і я не буду взагалі за неї голосувати. От. Юля моя не голосувала, в «БПП» мої теж не голосували… Я думаю, дивіться, я думаю, що треба говорити з царем, я вважаю, що це неконституційний закон і його ухвалювати не можна.

На аудіо ще однієї телефонної розмови, проведеної того ж дня, голос, схожий на Коломойського, сварить депутата, голос якого дуже схожий на позафракційного нардепа Сергія Міщенка. Той каже, що його просто не попереджали, як голосувати:

Коломойський: Ви проголосували за закон «50+1», хотів вам висловити за це вдячність… Ну, а що… В лапках, звичайно...

Міщенко: Що-що?

Коломойський: В лапках, звичайно.

Міщенко: Ну, мені ніхто нічого не говорив… По цьому закону.

Коломойський: Здається, є речі, які навіть говорити не потрібно.

А це уривок іще з одного запису, на якому спілкуються люди з голосами, дуже схожими на Коломойського та Іванчука:

Іванчук: Зараз дивіться. Ми зараз ще 10 хвилин голосуємо, і я наберу, там якщо Ви не спите, під’їду до Вас.

Коломойський: А навіщо?

Іванчук: В сенсі?

Коломойський: Ну, а про що говорити? Ви уже все проголосували. Ви ж усе проголосували, нащо говорити? Ти читав повідомлення чи ні?

Іванчук: Я не читав ще.

Коломойський: А-а… Так почитай, я наберу за хвилину.

Крім того, Ігор Коломойський дружньо спілкується і з очільником фракції «Блок Петра Порошенка» у Верховній Раді Юрієм Луценком:

Це тільки один приклад, як депутати можуть допомагати вирішувати олігарху його бізнесову проблему. Іще на одному записі чоловік із голосом, схожим на Коломойського, вирішує вже інше своє питання і знову через людину із голосом нардепа Іванчука. Розмова про голосування за бюджет на 2015 рік. Олігарх обурюється підвищенням ренти для компаній, які видобувають газ не для потреб населення, адже це вдарить по ньому фінансово. Натомість голос Іванчука заспокоює співбесідника, що бюджет ухвалюється під вимоги МВФ, але потім питання високої ренти можна буде переглянути.

Коломойський: Дивися, те, що я тобі написав, це ти маєш Арсенію показати.

Іванчук: Зараз покажу.

Коломойський: Це так, навскидку, а там цифри можуть бути значно більші.

Іванчук: Добре, зараз покажу.

Коломойський: Так, тому треба думати, може, не варто так ризикувати?

Іванчук: 100%.

Коломойський: Тому що …

Іванчук: Ну, ми зараз дамо їм політичні документи переговорів з МВФ, а я думаю, що на МВФ все одно нема у них зобов’язань по (цінах). Будемо переходити в абсолютно інший режим, той, який ми обговорювали. Що порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих.

Сам Андрій Іванчук у коментарі «Схемам» пригадав, що річної давності розмова з Коломойським з приводу згаданого проекту закону була.

«Я пам’ятаю дискусію з Ігорем Валерійовичем з приводу підняття ренти на нафту, на газ. Він тоді як державна особа наполягав, що в нього є досвід і він є співвласником всяких газовидобувних компаній. З точки зору світової практики, він говорив зі мною і переконував мене, що піднімати ренту не можна. Усі, хто до мене звертаються з приводу тих чи інших законів, вони, в першу чергу, в мені бачать голову комітету, заступника керівника фракції і дійсно людину, якщо в мене є якась позиція, я її виношу на засіданнях. Що стосується спілкування з прем’єр-міністром – він, коли йому треба, запитує мою точку зору», – говорить нардеп.

А от нещодавню зустріч із олігархом у Києві – заперечив: «Я теж зі своєї інформації чув, що Ігор Валерійович був із візитом у Києві, я з ним не зустрічався. Ні спілкувався, ні по телефону». У день інтерв’ю – ввечері 29 лютого – «Схеми» побачили, як Андрій Іванчук виходить із будівлі, де розташовується офіс Коломойського.

На зустріч до Коломойського Іванчук приїхав на авто, що належить Василю Палійчуку. Чоловік з такими самим ім’ям і прізвищем працює керівником компанії «Техінсервіс» – одним із гравців на ринку біоетанолу. І хоча офіційними власниками компанії є п’ять кіпрських офшорів, ЗМІ зараховують «Техінсервіс» до сфери впливу Коломойського та Іванчука.

У парламенті є й інші народні депутати, які не відхрещуються від знайомства з олігархом. Наприклад, співголова депутатської групи партії «Відродження» Віталій Хомутиннік називає Коломойського «приятелем та бізнес-партнером». Арсеній Яценюк, перебуваючи за крок від втрати прем’єрства, втримався в кріслі, в тому числі завдяки «Відродженню» – депутати групи не дали жодного голосу за відставку уряду. Як і лояльні до Коломойського представники партії «Укроп».

Схоже, дніпропетровський олігарх відновлює свій вплив у великій політиці, який він мав у попередні роки. Провалене голосування за відставку уряду Яценюка демонструє, що у потрібний момент домовлятися з олігархами не гребує як прем’єр, так і президент. А це означає, що один із головних бенефіціарів Верховної Ради ще не раз повертатиметься зі Швейцарії в українську столицю – обмінювати свою підтримку нинішньому політичному режиму на привілеї для власного бізнесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG