Доступність посилання

ТОП новини

В ООН критикують умови угоди між ЄС і Туреччиною з питань мігрантів


Попередня домовленість між керівництвом ЄС і Туреччиною щодо повернення в цю країну тисяч мігрантів з країн Близького Сходу і Африки викликала побоювання і критичні оцінки.

У відомстві ООН у справах біженців наголошують, що колективне вислання іноземців заборонене міжнародним правом. Директор європейського бюро Управління верховного комісара ООН у справах біженців Венсан Коштель заявив, що «втомився від розмов про нелегальних мігрантів». Він наголосив, що 91 відсоток прибулих на територію Греції – громадяни охоплених збройними конфліктами держав, таких як Ірак, Сирія і Афганістан.

Коштель зазначив також, що Туреччина зробила для біженців більше, ніж ЄС, надавши притулок близько двом мільйонам 750 тисячам людей, переважно з сусідньої Сирії.

Різко розкритикувала майбутню угоду Брюсселя з Анкарою й організація Amnesty International. На її думку, сторони опустилися до рівня нечесної і дріб’язкової торгівлі, яка не має нічого спільного з правами і гідністю людей, що вважаються в нинішній ситуації найбільш уразливими.

Попередня домовленість, націлена на зниження рекордного числа мігрантів у Європі, була досягнута на саміті ЄС-Туреччина в Брюсселі 7 березня. Європейські лідери погодилися значно збільшити фінансову підтримку Туреччини і сприяти введенню до кінця червня безвізового режиму для її громадян – в обмін на прийом Анкарою тих, кого в Європі визнають нелегальними мігрантами.

З відповідною пропозицією виступила Туреччина. Канцлер Німеччини Ангела Меркель, глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, британський прем’єр Девід Камерон і голова Європейської ради Дональд Туск привітали ініціативу, назвавши її проривом, але підкреслили, що на шляху до остаточного рішення ще чимало роботи.

XS
SM
MD
LG