Доступність посилання

ТОП новини

Референдум у Нідерландах може допомогти Путіну зруйнувати ЄС – євродепутат


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Європарламентар від Бельгії закликає Київ не зупиняти реформ, бо «час вже давно не на нашому боці»

Страсбург – Бельгійський євродепутат Марк Демесмекер готовий тлумачити громадянам Нідерландів своєю рідною нідерландською мовою, як негативне голосування на референдумі може бути небезпечним для ЄС і несправедливим щодо українців. Тим часом він закликає депутатів Верховної Ради: на шляху реформ не робіть пауз. «Не слід користуватися ручними гальмами, коли авто вже на великій швидкості», – каже він. Водночас європарламентар висловив Радіо Свобода захоплення незламністю української льотчиці Наді Савченко та сподівається на її швидке звільнення.

Референдум у Нідерландах може допомогти Путіну зруйнувати ЄС – євродепутат
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Марк Демесмекер
Марк Демесмекер
Ми, євродепутати, приєднуємося до міжнародних акцій із вимогою надання свободи Наді Савченко
Марк Демесмекер

​– Гадаю, вирок Савченко ухвалять, але я сподіваюся, вона все ж може стати предметом угоди щодо обміну полоненими. Однак, безумовно, це – фейковий процес, фейковий суд, адже всі звинувачення та докази, які висуваються, доволі надумані. Росія проводить показовий розгляд, щоб показати приклад, надіслати щось на кшталт сигналу попередження Україні і це, звичайно, дуже шкода, і ганьба росіянам. Я схиляю голову перед цією жінкою, що діє дуже промовисто, яка не піддається тискові, що на неї чиниться. Вражають її нинішня рішучість щодо голодування, її прямі заяви – це свідчить, що це жінка з величезною хоробрістю, і вона повинна бути звільнена. Ми, євродепутати, приєднуємося до міжнародних акцій із вимогою надання свободи Наді Савченко.

– Українсько-європейські взаємовідносини минулого тижня були позначені важливими зустрічами у Європарламенті, куди навідалися чотири десятки членів Верховної Ради. Був розроблений план дій для реорганізації українського парламенту за європейськими параметрами. Що тепер? Які подальші кроки в цьому напрямі?

Реформи мають здійснюватися значно рішучіше та швидше

– Наступний крок полягає у тому, що наші колеги з Верховної Ради мають зробити свою частину роботи, так само, як і уряд України. Реформи мають здійснюватися значно рішучіше та швидше. Таким був один з моїх закликів, адресованих українським депутатам: «не робіть пауз, рухайтеся далі». Обсяги підтримки та допомоги, яку ЄС надав Україні – безпрецедентні, жодна з держав-партнерів, з якими ми маємо угоди про асоціацію, ніколи не мала такої можливості. Тому ми чекаємо справжніх реформ, сподіваємося, ця «дорожня карта» буде сприйнята серйозно, зокрема, для більших зусиль до реалізації системних змін, наприклад, у боротьбі з корупцією.

– Українські парламентарі зауважували, що розмови з колегами у Брюсселі подекуди були дуже жорсткі…

Я вірю в українців, як націю. Саме вони вимагали системних змін, створення справедливої державної системи, де б усі мали однакові можливості

– Я особисто їм казав, що я є великим другом України, великим прихильником українських громадян. Я не шукаю добрих стосунків ні з міністрами чи депутатами, натомість, я вірю в українців, як націю. Саме вони вимагали системних змін, створення справедливої державної системи, де б усі мали однакові можливості. Вони хочуть правових відносин у бізнесовій системі, хочуть припинення корупції, олігархату. Саме це ми у Брюсселі тлумачили українским депутатам. Ми ж добрі друзі, а серед друзів заведено говорити відверто і правдиво. Правда полягає у тому, що слід подвоїти зусилля для реформ у державі, щоб її модернізувати за західним, європейським зразком. Тут у Євросоюзі ми якраз і маємо цю рівність можливостей для кожного, яка заснована на повазі до верховенства права. В Україні цього все ще немає, а час, як на мене, вже давно не на нашому боці. Навіщо зупинятися на півдорозі. Не можна використовувати ручні гальма, коли авто вже рухається на великій швидкості. Саме цей сигнал я й надіслав українським депутатам. Здається, вони це вподобали, бо їм потрібна наша підтримка в здійсненні перетворень. Ми всі знаємо, що є й політичні сили в Україні, які намагаються загальмувати реформи, а нам слід допомагати їхнім опонентам і нашим колегам у Верховній Раді, уряді та інших адміністративних установах. Мусимо казати їм дуже чітко: саме на це ми сподіваємося, і головне, на це сподівається український народ.

– До референдуму в Нідерландах, який вирішить долю ратифікації українсько-європейської угоди про асоціацію, залишилося менше місяця. Чи погоджуєтеся Ви з деякими прихильниками України у Європарламенті, які зауважують, що здебільшого нідерландці усвідомлюють, що голосування «ні» буде на руку Москві, яка розгорнула цілу антиєвропейську пропагандистську кампанію?

Хоча мова йде про асоціацію з Україною, насправді референдум організований навколо відносин Нідерландів та ЄС

– Так, це саме той сигнал, який я хочу їм донести. І я маю таку можливість, бо хоч я й бельгієць, але моя рідна мова – нідерландська. За будь-якої нагоди я долучаюся до дебатів щодо цього у ЗМІ, чи й сам друкую в їхній пресі свої статті. Деякі євроскептичні сили в Нідерландах намагаються скористатися цим референдумом як показовим жестом, націленим проти Євросоюзу. Хоча мова йде зовсім про інше, про асоціацію з Україною, насправді референдум організований навколо відносин Нідерландів та ЄС, якому деякі політичні групи хочуть показати середнього пальця. Але це може зашкодити українцям, нашим відносинам із Україною та може посприяти путінським намірам зруйнувати Європейський союз. І слід зазначити, він доволі близький до цієї мети.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG