Доступність посилання

ТОП новини

Карпюк зі грозненського СІЗО подякував українцям за підтримку


Микола Карпюк
Микола Карпюк

Громадянин України Микола Карпюк, якого російська влада обвинувачує у вбивствах на території Чечні, подякував співвітчизникам за підтримку. Відповідного листа він написав із грозненського слідчого ізолятора.

«Дорогі мої українки та українці, брати мої і сестри! До глибини душі зворушений всією підтримкою, солідарністю, яку ви проявляєте до мене. Щиро вам вдячний і низько вклоняюся Україні. Не переживайте сильно через те, що не змогли побачитися. Мої душа, серце, свідомість - все моє єство з вами. Ми велика нація, а значить, перемога буде за нами. З щирою братньою любов’ю», – мовиться у листі Карпюка, поширеному 14 березня волонтерами та журналістами.

Раніше у понеділок у російській Чечні розгляд справи громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха перенесли на невизначений термін. Як повідомили у прес-службі Верховного суду Чечні, це пов’язано з тим, що суддя Вахід Ісмаїлов, який веде справу, взяв лікарняний на місяць.

У справі, яку розглядає Верховний суд Чечні у Грозному, українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха звинувачують в «участі в банді», вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк в часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк у кінці 1994 й на початку 1995 року сам брав у них участь. Крім того, їм інкримінують участь у ті роки в організації «УНА-УНСО» (насправді тоді це були дві окремі організації – ред.), що заборонена в Росії від 2014 року. За інформацією ЗМІ, російські спецслужби викрали Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області, Клиха затримали в серпні того ж року в російському місті Орлі. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання були отримані російським слідством під тортурами.

Минулого місяця в Росії правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав політичними в’язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, яких там утримують за ґратами.

Як заявили правозахисники, вони вимагають негайно й безумовно звільнити українців, яких у Росії обвинувачують в участі в бойових діях на боці прихильників незалежності Чечні в роки Першої чеченської війни.

XS
SM
MD
LG