Доступність посилання

ТОП новини

Кривий Ріг: виборчком просить поліцію з’ясувати походження білбордів без вихідних даних


Міськвиборчком Кривого Рогу вирішив звернутися до поліції щодо появи в місті передвиборчих білбордів без вихідних даних. Рішення ухвалене на засіданні міської виборчої комісії з огляду на заяву одного з кандидатів на посаду міського голови Кривого Рогу – Семена Семенченка.

За даними комісії, довірена особа кандидата Олександр Шевченко поінформував членів міської виборчої комісії про появу в місті плакатів на кшталт «Оберемо мера в першому турі – зупинимо свавілля!», «Якщо мера не оберемо ми – місто захоплять вони» тощо. За словами довіреної особи, з одного боку ця продукція має агітаційний характер, оскільки спонукає жителів міста взяти участь у голосуванні, з іншого – не містить інформації, передбаченої законодавством, – даних про місце друку, відповідального за випуск, тираж.

За словами криворізького правозахисника Валерія Романова, громадські активісти підозрюють в розміщенні цих білбордів штаб чинного міського голови, кандидата в мери Юрія Вілкула.

«Кілька днів тому в місті з’явилися білборди без вихідних даних, які за кольоровою гамою схожі на білборди Юрія Вілкула. Плакат розділений навпіл, на ньому написано: «Якщо мера не виберемо ми – місто захоплять вони». І дві фотографії: на одній, кольоровій, – діти садять дерева, на другій, чорно-білій, – якісь люди кидають каміння. Наші активісти знайшли ці фото в Інтернеті. Примітно, що одна з фотографій – це фото дітей з російського міста Мурома. Ми вважаємо, що ці білборди грають на руку кандидату Вілкулу», – повідомив Радіо Свобода Валерій Романов.

Водночас у штабі Юрія Вілкула звинувачення відкинули. Як зазначила в коментарі Радіо Свобода довірена особа кандидата Марина Акімова, уся друкована продукція на підтримку чинного мера маркована й має вихідні дані.

«Так, я бачила ці білборди по місту. Це не наші білборди, інформації про те, хто їх розмістив, у мене немає. Єдине, що можу сказати як юрист, – ніякої агітації там немає, є тільки заклик прийти й проголосувати. Тому я здивована, чому до них така велика увага. Ніяких порушень виборчого законодавства там немає. Стаття 54 Закону «Про місцеві вибори» чітко визначає поняття «передвиборча агітація». Це заклики голосувати або не голосувати за кандидатів. А тут висять білборди і закликають людей здійснити свій громадянський обов’язок, передбачений Конституцією. Можливо, це якась громадська ініціатива. На минулих виборах, восени минулого року, багато хто з суб’єктів виборчого процесу використовував такі заклики», – зазначила Марина Акімова.

30 січня 2016 року президент України Петро Порошенко підписав закон про перевибори в Кривому Розі. 23 грудня 2015 року Верховна Рада проголосувала за законопроект, яким постановила провести повторні вибори на посаду мера Кривого Рогу 27 березня.

На посаду міського голови Кривого Рогу зареєстровано 15 кандидатів: 5 від партій і 10 самовисуванців. Чинний мер Юрій Вілкул, який на минулих виборах був висуванцем «Опозиційного блоку», тепер балотується шляхом самовисування.

XS
SM
MD
LG