Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії скасували реєстрацію сайту російського агентства «Спутнік» через «українські» санкції


Дмитро Кисельов представляє агентство «Спутнік», Москва, 10 листопада 2014 року
Дмитро Кисельов представляє агентство «Спутнік», Москва, 10 листопада 2014 року

Російське агентство «Спутнік» повідомило, що отримало повідомлення від латвійського реєстратора доменних імен в інтернеті, що реєстрація його сайту в латвійській доменній зоні .lv скасована через санкції у зв’язку з Україною.

Як мовиться в повідомленні прес-служби агентства, реєстратор повідомив, що таким чином відреагував на запит Міністерства закордонних справ Латвії про те, що ця реєстрація порушує рішення Європейського союзу про санкції у зв’язку з загрозою територіальній цілісності, суверенітетові й незалежності України.

Агентство «Спутнік», що, як вважають, є засобом поширення російської пропаганди за кордоном, нагадало, що в серпні 2015 року Латвія відмовилася зареєструвати офіс у цій країні російського інформаційного агентства «Россія сєводня». Це державне російське підприємство, підрозділом якого є «Спутнік», називають головним інструментом поширення російської пропаганди у світі.

Латвійське інтернет-видання Delfi.lv інформує, що радник міністра закордонних справ Латвії Мартиньш Дреґеріс уточнив: причиною скасування реєстрації адреси сайту стало те, що «Спутнік» пов’язаний зі згаданим агентством «Россія сєгодня», керівником якого є відомий російський телепропагандист Дмитро Кисельов, а він є у санкційних списках Євросоюзу.

Агентство «Спутнік» у відповідь заявило про «пряму цензуру» з боку латвійської влади. На рішення також відреагували в Москві, де Міністерство закордонних справ Росії назвало заяви про порушення санкцій ЄС «необґрунтованими і політично мотивованими».

Ліквідований через скасування реєстрації адреси сайт, що був зареєстрований тільки 12 лютого цього року, подавав матеріали російського агентства латиською мовою, а також російською.

Тим часом у сусідній Естонії наразі далі працює аналогічний сайт «Спутніка» естонською й російською мовами.

XS
SM
MD
LG