Доступність посилання

ТОП новини

У Раді Європи закликали належно розслідувати вбивство адвоката Грабовського


Юрій Грабовський, архівне фото
Юрій Грабовський, архівне фото

У Раді Європи закликали владу України провести кваліфіковане, дієве і оперативне розслідування за фактом убивства адвоката Юрія Грабовського і притягти винних до відповідальності відповідно до закону.

Як заявив спеціальний радник генерального секретаря Ради Європи у справах України Хрістос Якумопулос, він глибоко засмучений новиною, що адвоката, який захищав одного з двох затриманих під час бою на сході України 2015 року російських військових-спецпризначенців, знайшли вбитим.

«Юрій Грабовський був одним із юристів, який пройшов навчальний курс Ради Європи щодо стандартів захисту в галузі прав людини. Залякування і вбивство адвокатів, які займаються кримінальними справами, є серйозною зневагою до принципів справедливого судового розгляду, які передбачені європейською Конвенцією з прав людини. Адвокати повинні бути захищені державою при виконанні своїх професійних обов’язків і не зазнавати залякування, перешкод або невиправданого втручання в їхню діяльність. У результаті виконання своїх функцій адвокати не повинні бути ототожнювані зі своїми клієнтами або їхніми інтересами», – мовиться в заяві чільного представника Ради Європи.

Крім того, в заяві також закликано українську владу забезпечити, щоб колега Юрія Грабовського, адвокат Оксана Соколовська, яка захищає другого з росіян, була забезпечена ефективним захистом відповідно до рішення суду про це.

Про зникнення Юрія Грабовського стало відомо 10 березня. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «умисне вбивство» Кримінального кодексу України. 25 березня головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що тіло адвоката було знайдене в Черкаській області. Також Матіос заявив, що правоохоронці затримали підозрюваних у вбивстві Грабовського, один із яких і вказав на місце та обставини злочину. В Генеральній прокуратурі також продемонстрували відеозапис, пов’язаний із одним із підозрюваних, у якому Грабовський заявляє на камеру, що обіцяє і зобов’язується припинити надання правової допомоги російському військовому і що він «зрозумів свою помилку».

Оксана Соколовська після зникнення Юрія Грабовського звернулася з проханням надати їй захист, суд 21 березня зобов’язав Службу безпеки України надати такий захист. 28 березня Соколовська заявила, що захист уже наданий.

XS
SM
MD
LG