Доступність посилання

ТОП новини

92 американських та українських вчених, експертів політичних діячів беруть участь у дводенній конференції у Вашингтоні


92 американських та українських вчених, експертів політичних діячів беруть участь у дводенній конференції у Вашингтоні

Вашингтон, 9 жовтня 2002 - Це вже третій Круглий стіл під назвою “Україна на шляху до зрілої державності”. Конференція відбувається неподалік Білого дому. Попри те, що заздалегідь визначеною темою було питання Євроатлантичного майбутнього України, мимоволі над теперішнім вашингтонським форумом висить справа звинувачення президента України Леоніда Кучми у його згоді на нелегальний продаж попри санкції Ради безпеки ООН радарних систем іракському режимові.

Минулорічну конференцію треба було відкласти на кілька місяців через теракти 11-го вересня на Америку. Цьогорічний форум майже опинився під загрозою його скасування з огляду на скандал із «Кольчугами»,- заявив уже у вступному слові представник Українського Конгресового Комітету Америки, який є співорганізатором вашингтонської зустрічі. Складно, отже, говорити про інтеграцію в євроатлантичні структури держави, до керівництва якої не мають довіри лідери НАТО й насамперед адміністрація Сполучених Штатів. Президент УККА Михайло Савків молодший, не згадавши теперішнього керівництва, власне наголосив на тому, що головним рушієм досягнення зрілої національної державності є український народ.

Звертаючись до учасників Третього круглого столу, американський законодавець конгресмен Моріс Гінчі присвятив увагу передусім теперішньому стану відносин між Сполученими Штатами та Україною: «Як гордий американець українського походження, я не маю наміру виправдовувати недоліки, коли йдеться про корупцію, втручання у виборчий процес, вбивство журналіста Георгія Гонгадзе та інші проблеми»,- заявив конгресмен Гінчі. Він додав: «Однак, я не погоджуються з тими, які твердять, що Сполучені Штати та Захід з огляду на такі труднощі повинні більш стримано поставитися до України. Це абсурдний аргумент. Власне тепер було б помилкою відійти від України. Адже існує можливість, що Україна перетвориться на корумповану авторитарну державу, й допустити це було б великою трагедію не лише для України, для Європи, світу, а й для самих Сполучених Штатів», – заявив Моріс Гінчі.

Американський законодавець зазначив, що український народ боровся з деспотичними режимами впродовж століть і, власне, зараз слід допомогти українському народові, адже “тепер як ніколи Україна потребує американської допомоги, тісної співпраці з Сполученими Штатами, щоб дійти мети становлення правової й демократичної держави”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG