Доступність посилання

ТОП новини

Пенсійна реформа.


Зиновій Фрис Оксана Денисова - завідуюча сектором пенсійного забезпечення Федерації профспілок України; Оксана Мовчан - представник Держкомісії з регулювання ринків, фінансових послуг; Галина Прищенко - пенсіонерка, колишня вчителька, мешканка селища міського типу Червоноармійськ на Житомирщині (телефоном).

Київ-Прага, 16 січня 2004 року.

Зиновій Фрис

Говорить радіо "Свобода"!

Перед мікрофоном Зиновій Фрис, мені допомагає Сергій Балабанов.

Вітання всім нашим слухачам!

Сьогодні п’ятниця, 16 січня. У "Вечірній Свободі" ми обговорюватимемо одну тему: "Пенсійна реформа в Україні".

Ось що сказав сьогодні в інтерв’ю для радіо "Свобода" голова Парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко (фракція КПУ):

Петро Цибенко

Як голова Комітету і як людина, яка очолювала робочу групу при доопрацюванні закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” до другого, до третього читання, я категорично заперечував прийняття закону саме у такій редакції, в якій вона прийнята. На жаль, не послухали , прийняли.

Зиновій Фрис

За нормами закону, який ухвалили депутати Верховної Ради, а також за подальшою постановою Кабінету Міністрів, надбавка до пенсій 80 ( а може й більше) відсотків всіх пенсіонерів України склала від 4 до 6 гривень.

Наша слухачка з Західної України Христина Орнарівська написала: "Нинішня влада робить усе для того, щоб пенсіонери завчасно знайшли свою нову професію – професію покійників. Я 35 років пропрацювала в школі. Та що з того? Я ледве виживаю. Підкажіть, як залишитись вчителем і при цьому жити, а не виживати?"

І таких листів в редакційній пошті чимало.

Отож, ми вирішили не просто відгукнутися, ми присвятимо темі пенсій всю нашу передачу. Просимо телефонувати до київської студії: 490-29-05.

Наша розмова сьогодні про пенсійну реформу в Україні. Реформа зачепила дуже багатьох наших слухачів. І ми це бачимо з редакційної пошти.

Наша постійна слухачка Марія К. зі Львова пише: "Я маю 41 рік стажу, а мені додали до пенсії лише 6 гривень 30 копійок. Чому така несправедливість? Чому наша влада так знущається з нас? За що? За які гріхи? Краще б те, що вони зараз роблять, не називали пенсійною реформою. Нехай ті 6 гривень забере собі пан Кучма, може йому не вистачає для повного щастя, а ми вже якось обійдемося, як обходилися досі".

Наш слухач Пономарчук (він не вказує свого повного імені) пропонує оголосити конкурс на кращу дисертацію на тему: "Секрети виживання пенсіонерів".

Наші гості сьогоднішньої “Вечірньої Свободи” – це три жінки: Оксана Денисова, завідуюча сектором пенсійного забезпечення Федерації профспілок України; Оксана Мовчан, представник Держкомісії з регулювання ринків, фінансових послуг; Галина Прищенко, пенсіонерка, колишня вчителька, мешканка селища міського типу Червоноармійськ на Житомирщині (телефоном). | Ми запрошували представників Пенсійного фонду України, однак ні з Київського, ні з Всеукраїнського державного фонду ніхто, на жаль, не погодився прийти до нас.

Наші слухачі часто не можуть збагнути: те, що влада зараз робить з пенсійним забезпеченням, це справді реформа, а чи ілюзія реформи? Якщо реформа, то для кого? Чому надбавки до пенсії, які часом складають 6 гривень, влада називає суттєвим підвищенням рівня життя пенсіонерів? Словом, пенсійна реформа викликала дуже багато запитань, і сьогодні ми спробуємо відповісти на деякі з них.

Моє перше запитання до нашої слухачки з Червоноармійська, що на Житомирщині, пані Галини Прищенко. Пані Прищенко, на Вашу думку, скажіть, будь ласка, те, що зараз відбувається з пенсійною реформою, що це таке?

Галина Прищенко

Це афера влади нашої.

Зиновій Фрис

Чому Ви так вважаєте?

Галина Прищенко

Це ніякий не захист нас, пенсіонерів, а звичайна афера влади. Ви розумієте, наші владні структури мають таку ж саму теорію, як Геббельс у свій час. Якщо говорити неправду, говорити довго-довго, то вона стає правдою. Нас обманули, ще й так обманули, що ми тепер і не знаємо, хто нас виручить. Я хочу про це поговорити.

Зиновій Фрис

Пані Прищенко, скажіть, будь ласка, скільки надбавка до Вашої пенсії склала гривень?

Галина Прищенко

Я працювала останній час директором школи 20 років, а в цілому 45 років маю стажу, і працювала весь час на керівних роботах, мала великі, по суті, гроші в свій час, зарплата в мене була велика, і я одержала надбавку лише 100 гривень. Тобто маю пенсію (ще й не сьогодні, я потім розповім) 250 гривень.

Зиновій Фрис

Дякую, пані Прищенко. Залишайтеся з нами на зв’язку.

І запитання до гостей в київській студії. Пані Денисова, звісно, що пані Прищенко і всі ті слухачі, які будуть сьогодні нам, я сподіваюся, телефонувати до київської студії, звичайно ж, будуть скаржитися на те, що ці надбавки дуже маленькі. Скарг буде вочевидь багато. Але я вчора, сьогодні, готуючись до цієї передачі, зрозумів, що проблема не тільки в тому, що ці надбавки мізерні (4-6 гривень) для 80% пенсіонерів, але ще дуже важко пенсіонерам похилого віку (80-85 років) пережити оте ходіння по кабінетах, бюрократичні різні проволочки. Тобто люди сподіваються сьогодні почути щось таке: як можна оці труднощі, пов’язані з тим, щоб ту пенсію, ту надбавку дістати, як це полегшити?

Пані Денисова, Ви очолюєте сектор пенсійного забезпечення і з цією проблемою знайомі ближче і детальніше, що Ви могли б сказати з приводу цього?

Оксана Денисова

Добрий вечір, шановні слухачі.

Зиновій Фрис

Добрий вечір.

Оксана Денисова

З цього приводу можу сказати тільки одне. Дійсно, зараз дуже складна ситуація у Пенсійному фонді України і в його органах, оскільки дуже багато відвідувачів кожен день до нього приходять, що, звичайно, ще більше ускладнює його роботу, пов’язану з впровадженням закону про пенсійне страхування.

Звичайно, зараз вся робота, яка покладається на Пенсійний фонд, пов’язана з тим, щоб всі документи, які є у пенсіонерів, врахувати. З врахуванням їх зробити перерахунок пенсій за нормами нового закону.

Що ж до поради, як полегшити пенсіонерам ситуацію, як їм, дійсно, це все найпростіше зробити, однозначної відповіді на це питання не можна дати, оскільки якщо вони хочуть доповнити свій стаж, який відсутній у пенсійній справі, в будь-якому випадку їм прийдеться підходити до Пенсійного фонду і здавати ці документи.

Єдине, що в кожному конкретному випадку треба дивитися, чи варто це робити, оскільки ні для кого не секрет, що переважна більшість пенсіонерів, на жаль, суттєвого підвищення пенсій не отримає.

Про це профспілки говорили ще навіть на стадії, коли закон “Про пенсійне страхування” готувався до розгляду у ВР. Ще тоді ми порушували питання про те, що за тих умов, за тих механізмів, за тих методик, які в ньому закладені, на жаль, переважна більшість пенсіонерів отримають тільки мінімальне підвищення. В даній ситуації йдеться про те підвищення, яке гарантоване Кабінетом Міністрів постановою 1783 від 20 листопада 2003-го року у розмірі 4,2% від тих розмірів, які вони отримували станом на грудень 2003-го року. Тому, звичайно, сказати однозначно, що всім треба піти в Пенсійний фонд і якісь документи донести, так не можна.

Зиновій Фрис

Пані Оксано, у цьому зв’язку сьогодні надійшло ще одне повідомлення УНІАН: уряд просить пенсіонерів не створювати ажіотаж навколо процесу перерахунку пенсій. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр Дмитро Табачник сьогодні на селекторній нараді. За його словами, незалежно від того, коли пенсіонер надасть пенсійному фонду дані для перерахунку пенсії, вона буде йому перерахована і виплачена в повному обсязі, починаючи з 1 січня 2004-го року. І вже на сьогоднішній день перерахунок пенсій проведений майже 4 мільйонам пенсіонерів України.

Я хотів би зараз ось що запропонувати. Закон, який Ви згадували, пані Оксано, і який згадував голова Парламентського комітету, має назву: Закон “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Хоча сам Петро Цибенко виступав проти цього закону як голова Комітету, водночас він говорить про позитиви цього закону, нехай і недосконалого, але про позитиви.

Ми продовжимо нашу дискусію, звичайно. Але давайте послухаємо про ці позитиви, то, можливо, хтось цим справді скористається.

Петро Цибенко

Позитиви у прийнятті цього закону є. Насамперед для тих людей, яким сьогодні 20-25, які зможуть сповна скористатися цим законом, маючи на увазі двоскладову пенсію, тобто маючи на увазі й певну частину солідарної системи, й певну частину з накопичувального фонду.

По-друге, позитив є в цьому документі для тих людей, які виходили на пенсію, маючи великий стаж, із досить солідною заробітною платою. Для них це дало суттєве підвищення розміру їхніх пенсій.

Третій позитив є в тому, що зняте верхнє обмеження розміру максимальної пенсії.

Але в цьому законі є один надзвичайно великий негатив, який, на жаль, сьогодні у громадській думці (і я з цим згоден) переважує на сьогодні для них всі позитиви (я маю на увазі сьогоднішніх пенсіонерів). Справа в тім, що 80%, а то й навіть більше сьогоднішніх пенсіонерів, на жаль, отримали за нормами цього закону і постанови Кабінету Міністрів України, яка була прийнята 20 листопада, збільшення своєї пенсії на 4-6 гривень.

А в суспільстві, в громадській думці, і особливо пенсіонерів, було створене стійке переконання, що цей закон вирішує всі проблеми пенсіонерів всіх категорій. І вирішує раз і назавжди.

Я дуже хотів би, щоб так сталося. Але ,на жаль, він не вирішив абсолютної більшості проблем саме для цієї категорії пенсіонерів. Яким би не було там блискучим або сірим майбутнє, до нього, як мінімум, людина має дожити, до того майбутнього. А сьогодні для багатьох пенсіонерів ця проблема цим законом, на жаль, не вирішується. Отак, скажімо, коротко я би оцінив ситуацію.

Зиновій Фрис

Отже, це був Петро Цибенко, голова парламентського Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Ми ще повернемося до інтерв’ю з ним. З ним сьогодні розмовляла наша київська колега Валентина Павленко.

І знову до вас таке запитання. От я знаю, що в Києві пенсіонерам київський Пенсійний фонд, київська влада якось пробує допомогти, дати якусь надбавку ще до тих пенсій, якось полегшити життя пенсіонерів. Скажіть, будь ласка, на Вашу думку, за Вашими якимись інструкціями, які Ви знаєте, як може місцева влада в тому чи іншому місті, в тому чи іншому селі якось допомогти пенсіонерам, тим, пенсія яких надзвичайно маленька?

Оксана Мовчан

Пане Зиновію і шановне товариство, я вас також хочу привітати із наступившим сьогодні вечором...

Зиновій Фрис

Я скажу, що це Оксана Мовчан, представник Держкомісії з регулювання ринків, фінансових послуг. Будь ласка.

Оксана Мовчан

Я дещо хотіла уточнити і хотіла пояснення для наших співвітчизників внести. Справа в тому, що нічого сьогодні не роблячи, ми зайшли в такий тупик, вибачте, оскільки солідарна частина чи солідарна система – це система негайних виплат. Тобто, скільки спрямовується до Пенсійного фонду внесків, стільки відразу йде на виплату.

А давайте подивимося, що сьогодні в нас робиться взагалі в економіці, взагалі в демографічній ситуації України, адже на сьогодні кожний працюючий відраховує за двох непрацюючих. Це ми говоримо тільки про працездатне населення, а що буде, коли ми скажемо про коефіцієнт демоекономічного навантаження?

Коли наша слухачка, пані Прищенко, сказала, що вона 45 років відпрацювала, ми сьогодні говоримо, що при перерахунку пенсії враховувалось два критерії. Це взагалі трудовий внесок самої особи. Перший з них – це розмір заробітку, з якого сплачувалися, з якого стягувалися соціальні внески. А другий – це період, за який сплачується цей внесок.

Можливо, ми говоримо сьогодні, що співвідношення моєї особистої (скажімо, я пенсіонерка) заробітної плати в той певний період до заробітної плати в середньому по народному господарству дає нам середній коефіцієнт, мій індивідуальний середній коефіцієнт. Можливо, цей критерій і повпливав на розмір пенсії.

Але ми сьогодні говоримо, що Статтею 6 Закону України про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування чітко написано, що сукупність і пенсій, і виплат, надбавок всіх, які будуть враховані, буде дотягуватися до прожиткового мінімуму.

Повертаючись зараз до Вашого запитання “Що можуть зробити на рівні місцеві органи самоврядування?”. Ви знаєте, що сьогодні працює програма адресної соціальної допомоги. Фактично цією програмою охоплені ті верстви населення, які ми відносимо до малозахищених. Будь ласка, якщо наша шановна пані Прищенко отримує розмір пенсії такий малий, вона може звернутися до соціальних органів і так само подбати про те, щоб їй доплачували в розмірі мінімального прожиткового мінімуму.

Зиновій Фрис

Це цікава пропозиція. Пані Прищенко, що Ви з цього приводу скажете? Скористаєтеся цією порадою пані Оксани Мовчан?

Галина Прищенко

А що ж буде робити 24 мільйонів пенсіонерів? Вони теж одержать таку допомогу, як я? То я хоч одержую 250, а більшість одержує 90-100 гривень. Мені жаль цих пенсіонерів, розумієте? Я ще якось виживу... Але я буду звертатися до суду. Буду! Для того, щоб наша влада розуміла, що треба дотримуватися закону у нашій країні.

Зиновій Фрис

Пані Мовчан, Ви говорили про труднощі економічні. Ось сьогодні повідомлення УНІАН: “Заборгованість по Україні із зборів до Пенсійного фонду, включаючи пеню і штрафи, становить 862 мільйони гривень.” Майже 1 млрд. гривень. Це змусило зробити таку заяву Дмитра Табачника, віце-прем’єр-міністра. Він пообіцяв сьогодні назвати поіменно Президенту України і прем’єр-міністру керівників тих підприємств, які є злісними неплатниками до Пенсійного фонду. Про це він заявив сьогодні на селекторній нараді. Так що, можливо, це якось посприяє. Але в кожному разі це навряд чи зможе збільшити пенсію тих, кому додали 4-6 гривень.

Але, все ж таки, ми повинні дивитися в перспективу. Ось уже сьогодні цитований Петро Цибенко, кажучи про перспективи, сказав зокрема таке.

Петро Цибенко

Перспектива така. В чому я бачу вихід з цієї ситуації і в чому Комітет буде наполягати на удосконаленні закону? По-перше, ми спробуємо все-таки деякі речі, які є безпосередньо в законі, змінити саме в напрямку того, щоб більше від цього закону виграв сьогоднішній пенсіонер.

Другий напрямок, над яким ми вже працюємо. Справа в тім, що взагалі-то форму закону могли б дещо пом’якшити або загострити відповідні дії виконавчої влади. От 20 листопада було прийнято постанову Кабміну за номером 1883, яка стосувалася розміру середньої заробітної плати. Так от, цією постановою Кабмін України зробив цю ситуацію ще більш жорсткою, з одного боку, занизивши розмір середньої заробітної плати за 2002 рік з 376 гривень до 306 гривень. За рахунок цих коштів, скажімо, виплати оті жалюгідні в 4-6 гривень останнім 80% населення.

Сьогодні вже у ВР є три проекти постанови, які пропонують Кабміну України змінити редакцію другого пункту, яка стосується саме приведення розміру середньої заробітної плати, яка береться для перерахунку пенсії, до фактичної. Тобто до 376 гривень, а не до 306 гривень, як це робиться сьогодні. Тобто повернення фактичної середньої зарплати дасть можливість, на моє переконання, досить значній частині населення України додатково отримати певні кошти.

Тобто, це вже буде не 20%, на які розповсюдиться підвищення більш-менш суттєве, а це буде, скажімо, 40-50%. А для тих, на кого воно вже розповсюдилось, це збільшення буде дещо вищим. Ось це ті реальні конкретні кроки, які я бачу на сьогодні.

Зиновій Фрис

Отже, не все так погано. Перспектива все ж таки, попри ті нинішні труднощі, є. На це нічого не залишається більше, як сподіватися вочевидь. Ми маємо дзвінок від пані Галини, Києво-Святошинський район. Будь ласка, ми Вас слухаємо.

Слухачка

У мене такого характеру питання. Я отримала пенсію 156 гривень. Мій трудовий стаж у школі становить 40 років. Завжди працювала так: півтори ставки. Тобто годин у мене завжди було багато. Вирішила взяти іншу довідку про зарплату за 1981-85 роки.

Вважали, що там ми отримували карбованці. До долара карбованець був один до одного. Значить, моя зарплата десь в перерахунку на долари складала 200 доларів. Коли вони мені видали довідку (от зараз довідка переді мною), що написано в довідці? Моя зарплата за 5 років складає 0 гривень і 7 тисяч 969 копійок. Я не розумію, як це? Чому вони не перерахували мою зарплату по відношенню до долара і не дали, що середня моя зарплата була 1100 гривень, а вони мені дали в копійках. Це я копійки отримувала. Як це розуміти? Я хочу, щоб мені пояснили.

Зиновій Фрис

Дякую, пані Галино, за Ваше запитання. Я не знаю, хто з вас в київській студії – пані Денисова чи пані Мовчан – хоче відповісти на запитання. Будь ласка.

Оксана Мовчан

Ви знаєте, я хочу просто ще раз прокоментувати норми закону, яким чітко визначено, що береться для розрахунку пенсій: співвідношення за певний період заробітку тої самої людини із середнім заробітком по народному господарству. Незалежно, чи Ви одержували заробітну плату у гривнях, чи Ви її одержували в карбованцях, чи у рублях ще. Розумієте? Вони будуть у співвідношенні до того самого еквіваленту. Так що фактично при розрахунку пенсій це не буде впливати.

Зиновій Фрис

Дякую.

Оксана Мовчан

Просто я думаю, чому в довідці підприємство вивело ці нулі.

Зиновій Фрис

7 тисяч копійок – це якийсь нонсенс.

Оксана Мовчан

Достатньо показати те, що людина одержувала, тому що вона буде співвідноситися до тих показників, які дає Держкомстат, в яких показниках. Так що я думаю, що тут проблема, мабуть, в самому підприємстві.

Зиновій Фрис

Так що робити їй, оцій пані Галині з Києво-Святошинського району все ж таки? Пані Денисова, може, Ви скажете? Що вона має зараз робити?

Оксана Денисова

Я можу прокоментувати тільки те, що в будь-якому випадку, як пояснила пані Мовчан, в даній ситуації, заробіток нашої слухачки буде порівнюватися із заробітком по народному господарству за відповідний період, за той, за який подано зарплату для прирахунку пенсій. Тобто відповідно за 1981-85 роки.

Виходячи з того, який коефіцієнт буде виведено, цей коефіцієнт буде помножено на базу, яка зараз визначена постановою Кабміну №1883. Тобто середня заробітна плата по народному господарству за 2002 рік відповідає 306 гривням 45 копійкам. Відповідно, той розмір, який вийде, буде помножено на коефіцієнт стажу. Якщо у нашої слухачки 40 років стажу, то відповідно це буде коефіцієнт 0,40.

Виходячи з цього, Пенсійний фонд обчислить розмір пенсії. Якщо ж слухачка наша отримала підвищення тільки 6 гривень, то, звичайно, ми тут в студії не можемо їй однозначно сказати, яким чином вплинув її заробіток, її довідка про заробіток, яку вона останнім часом подала, на її розмір пенсії. Для цього, звичайно, можна звернутися тільки до Пенсійного фонду за місцем проживання, який конкретно визначить...

Оксана Мовчан

Я перепрошую. Я хочу лиш доповнити. Коли напередодні введення в дію Закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (в мене батьки також пенсіонери), я знаю, що була батькам надана довідка, вони самі вишукували ті періоди 5 років, які було їм вигідно подати до Пенсійного фонду. 5 років підряд.

Тобто, вони самі співвідносили свій заробіток до заробітної плати по народному господарству. І я думаю, що ці матеріали є в офіційних виданнях наших: і в пресі вони є, вони вже друкуються. Кожен може ознайомитися з ними і сам для себе знайти, відшукати. Не треба йти до Пенсійного фонду, щоб відшукували їм найкращий коефіцієнт.

Саме така думка. Тому що сьогодні Пенсійний фонд, дійсно, перевантажений, йому зараз основна задача – перерахувати пенсії. Адже, скажімо, що законом про загальне обов’язкове чітко передбачено, що менше, ніж людина отримувала, вона одержувати не буде. Це найголовніший механізм, щоб ніхто сьогодні не став менше отримувати.

Зиновій Фрис

Дякую, пані Мовчан. І Марина Сидорівна з нами на телефонному зв’язку.

Слухачка

У мене таке запитання. Тут багато дуже говорять про пенсійну реформу, про її позитиви, яка забезпечує дуже гарне майбутнє тим, кому зараз 20-25 років. Але ця реформа зовсім не забезпечує тих пенсіонерів, які чекали на цю реформу 12 років. Що вони зробили? Вони замість 75 % пенсії, дають лише 40, в той час, коли держслужбовцям дається пенсія 90 %.

Я думаю, що так поступити – завчасно знати, що пенсійна реформа забезпечить тільки 20 %, а 80% пенсіонерів ніякої реформи не відчують. Тим більше, що це особливо стосується тих, хто працював у бюджетних організаціях. Це просто настільки кощунство, не можна так поступати з людьми.

По-перше, заощадження забрали, навіть не вибачилися, тепер пенсію викрутили так... Вони створюють черги в соцбезах по 400 чоловік, щоб люди збирали довідки за 60-70-і роки. Хіба можна таку формулу придумати? Я не знаю, хто це думав. Але я впевнена, що це думали ті, хто собі пенсію бере 90 %, а всім іншим – 40 %. Ви поробіть в школі, люди добрі, там, де 42 учні, поробіть ви 40 років, і поотримуйте пенсію в 40 %.

Зиновій Фрис

Маріє Сидорівно, я Вам дуже дякую за Ваш монолог, за Вашу репліку. І давно вже у нас була Галина Прищенко, вона з нами на прямому зв’язку з Житомирщини. Пані Прищенко, що Вам зараз хочеться сказати?

Слухачка

Що мені хочеться сказати? Добрий вечір, шановні слухачі радіо “Свобода”. Я вітаю вас. Хочу, щоб та реформа вам принесла якусь користь, тому хочу деякі поради дати. Ваші гості дають поради, Ви знаєте, і те, що говорять по радіо часом, є ще така передача “Від кроку до кроку” по телебаченню, мені соромно за такі відповіді.

Вони не знають, що вони говорять. Ось та товаришка, яка давала запитання, хай вона подзвонить до мене на телефон, дайте телефон мій, я їй краще поясню. Я хочу просто порекомендувати, враховуючи те, що я багато знаю про цю пенсійну реформу, що повинні зробити ті пенсіонери, які нічого не одержали.

Ось багато вчителів Вам про це вам дзвонять і говорять. Вони, по-перше, повинні собі вибрати таких 5 років попередніх часів, попередніх, я ще раз повторюю, десь з 60-х років, з 70-х, і там можна одержати якийсь більший коефіцієнт. Як вже наша хороша влада забрала, навіть перекреслила постанову ВР.

Цією постановою 1783, як уже говорилося, з 376 тепер нам нараховується 306, нашу пенсію. Вони ж, крім того, що ще зробили? Починаючи з 56-го року по 90-і, підвищили заробітну плату по народному господарству на 20-30 гривень. Цим вони забрали в нас, пенсіонерів, від 140 до 160 гривень, я порахувала. Розумієте?

Значить, що можуть ці пенсіонери зробити? Оце хай шукають собі такі заробітні плати з попередніх років, там можна одержати більший коефіцієнт. Але я вважаю, що все-таки повинна влада зрозуміти, що вони перекреслили не тільки наші сподівання, а й перекреслили постанову ВР.

Я не розумію, чому нас не захищає не те, що наша більшість, депутати, а навіть опозиціонери не захищають, не говорять про це. Ніщо не говорять, ніхто не говорить, хоча зі мною поруч на такій великій акції протесту в Житомирі, де я виступала не так давно, 8 тисяч чоловік зійшлося, стояв Мороз, і стояв Доманський із КПУ.

І я просила їх особисто, роз’яснюючи людям, як зробити, щоб вони отримували більші пенсії, просила і молила, щоб вони все-таки звернули увагу на нас у ВР. Це одне. Але я хочу вам розказати про ще одну аферу, розтолкувати людям, як поступити при цьому.

Я інвалід 2-ї групи. Коли мені нарахували пенсію, а я нарахувала її сама до цього, знала, скільки в мене повинна бути пенсія, то я побачила, що від мене відрахували 10 % пенсії. Ви розумієте? Через те, що я інвалід 2-ї групи. Так поступила влада. Мій чоловік – інвалід 1-ї групи Великої Вітчизняної війни бойових дій, йому нарахували цих 4,2 %, тобто 6 гривень тільки додали пенсії.

Тільки тоді, коли я написала заяву про те, щоб мені і моєму чоловіку нарахували пенсії, як звичайним людям, не інвалідам (розумієте?), вони пообіцяли, що будуть робити перерахунки. Так от, шановні товариші, хто мене слухає, шановні громадяни, інваліди такі, які я, зробіть так, як я. Може, ви щось виграєте від цієї влади, щось доб’єтеся.

А тепер я хочу сказати ще декілька слів, якщо Ви дозволите мені. Говорять, що немає грошей, що влада не може виплатити більші пенсії. Але ж, шановні, нас пенсіонерів давно вже поділили на чорних і білих, ще на початку незалежності нашої України, коли ми одержували 49 гривень, то пенсіонери-держслужбовці одержували 300-400.

А тепер наша пенсійна реформа поглибила цей геноцид влади над нашими старшими громадянами ще більше. Закон України “Про державну службу” (це я читаю конкретно, це зміни і доповнення, внесені постановою Кабміну від 23.04.2003 року № 581) передбачено підвищення пенсії держслужбовцям-пенсіонерам вже з вересня 2003 року десь вдвічі.

І тепер вони одержують від 600 до 2300 гривень у нашій Житомирській області. Ви знаєте, що існують, крім пенсійної реформи, ще 10 законів пенсійних, які передбачають...

Зиновій Фрис

Пані Прищенко, я прошу вибачення, але ми хочемо ще дати слово слухачеві. Микола Павлович телефонує нам і дуже хоче щось сказати.

Слухач

Ви мене чуєте? Добрий вечір. Дивний закон прийняла наша ВР. Якщо людина пропрацювала, скажімо, 40 років і все життя одержувала середню заробітну плату, то коефіцієнт один по заробітній платі на 0,4, на 309 – 122 гривень. Все життя – середня зарплата. А хто нижче середньої? Це перше, це коментар. Питання таке: яке співвідношення кількості пенсіонерів до кількості працюючих зараз в Україні? Хотілося б почути.

Зиновій Фрис

Пані Мовчан, здається Ви про це говорили сьогодні. Так? Яке це співвідношення?

Оксана Мовчан

Так, за статистичними даними, сьогодні це 3 до 1 рахується. І передбачається, що до 2050 року це співвідношення буде не на користь самих пенсіонерів. Фактично треба було робити або збільшувати внески до Пенсійного фонду. Як люди цього не можуть зрозуміти?

Треба було робити навантаження на Фонд оплати праці або шляхом збільшення внесків і спрямування них до Пенсійного фонду, або треба було примусити наших жінок народжувати не по півтори дитини (це я так образно говорю), а по 2-2,5 дитини. Цього теж ніхто сьогодні не робить.

Тут був єдиний шлях. Ви знаєте, що реформується система в багатьох країнах. Старіння населення – це не тільки наша проблема, не проблема нашої країни. Ця проблема загальна світу сьогодні. І тому ми вибрали сьогодні 3-рівневий метод. І перехід на шлях багаторівневість саме з цих позицій, і перерозподіл цих коштів не було, щоб далі в майбутньому цього не сталося.

Наші шановні і майбутні пенсіонери, в тому числі і я, щоб я відчувала себе також комфортно колись у старості. Ви розумієте? Тому все-таки цими двома законами, які було прийнято: і про державне пенсійне забезпечення, і про загально-обов’язкове державне пенсійне страхування - передбачено створення в Україні 3-рівневої пенсійної системи.

Це, по-перше, і солідарна залишається реформованою, друга – це накопичувальна система, яка передбачає це введення із 2007 року, це, скажімо, найоптимальніший варіант його введення, і третій рівень – це недержавне пенсійне забезпечення.

Фактично це створення такої системи, яка б давала додаткові до загальнообов’язкової системи надходження, а також нагромадження, акумулювання всіх коштів для самої, я сама для себе буду заощаджувати на старість. По-перше, це зацікавленість, як мене, зацікавленість роботодавців, це впливає, перш за все, на нашу економіку, на її розквіт.

Зиновій Фрис

Пані Мовчан, я Вам обіцяв, що ми сьогодні поговоримо про недержавне пенсійне страхування, і ми про це поговоримо, але в передачі “Листи на “Свободу”. Наступного тижня я веду цю передачу, і ми про це поговоримо. Я Вас запрошую, щоб поговорити детальніше і компенсувати цю...

Оксана Мовчан

Пане Зиновію, я перепрошую. Сьогодні якась така мінорна нота стоїть у студії. Я б не хотіла, щоб сьогодні люди...

Зиновій Фрис

Що зробимо? Таке життя.

Оксана Мовчан

Ви розумієте, що населення у нас не тільки з пенсіонерів складається. Є молоді люди, які ступають тільки на трудовий свій шлях.

Зиновій Фрис

Безумовно, безумовно, але...

Оксана Мовчан

Ви розумієте? Сьогодні говорити про те, що реформа нічого не дасть нікому, такого не можна говорити взагалі. Розумієте? Ми сьогодні побудували так тему – тільки на перерахунку пенсій. Я кажу, це особистий, індивідуальний перерахунок. І щоб по-індивідуальному це брали.

Зиновій Фрис

Ми обов’язково продовжимо цю тему, оскільки за одну передачу це було дуже і дуже важко. Отже, сьогодні нашими гостями були Оксана Денисова, завідуюча сектором пенсійного забезпечення Федерації профспілок України і Оксана Мовчан, представник Держкомісії з регулювання ринків, фінансових послуг, наша слухачка з Житомирщини Галина Прищенко, пенсіонерка, колишня вчителька.

Дякую всім за увагу, передачу вів Зиновій Фрис. Мені допомагали Сергій Балабанов і Валентина Павленко. До зустрічі! Хай вам щастить! Хай щастить Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG