Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародних донорів закликають зачекати з грошима для України


Україна найближчим часом має отримати мільярди доларів закордонної допомоги, але чи зможе розпорядитися ними за призначенням? Активісти, які ведуть боротьбу з корупцію, переконані, що ні. У вівторок у Брюсселі вони будуть закликати міжнародні установи не поспішати давати гроші офіційному Києву.

Європейський союз збирається надати Україні до 15 мільярдів доларів, Сполучені Штати – гарантований кредит на мільярд. Спершу антикорупційні реформи, а потім гроші. Це позиція українських активістів з неурядової організації Transparency International, яка відстежує боротьбу з корупцією в світі. Голова правління її українського відділення Андрій Марусов наголошує, що нинішні українські закони не гарантують, що гроші знову не розкрадуть, тому радить донорам зачекати.

«Йдеться про те, щоб на рівні парламенту була схвалена антикорупційна стратегія на майбутні роки. Чому це важливо, бо саме в цій стратегії закладаються і ключові інституції, і ключові принципи, і ключові напрямки антикорупційної боротьби уряду, суспільства та бізнесу», – пояснює Андрій Марусов у коментарі Радіо Свобода.
Йдеться про те, щоб на рівні парламенту була схвалена антикорупційна стратегія на майбутні роки
Андрій Марусов

Проект стратегії розробили громадські активісти за участю Transparency International. Серед вимог – прозорість тендерів державних закупівель, прозорість фінансування політичних партій і механізми перевірки, щоб декларації чиновників відповідали тому, як вони живуть.

Є ризик, що створення антикорупційного органу нейтралізують

Міжнародний валютний фонд теж готовий дати Україні гроші – до 18 мільярдів доларів, але як умову ставить стабілізацію економіки.

Алан Руссо, один із директорів Європейського банку реконструкції та розвитку, для цього радить Україні відновлювати довіру ділових людей.

«Саме тому ми ведемо роботу з українською владою над створенням антикорупційної структури, що функціонує як обмудсмен, який займається, головним чином, створенням зворотного зв'язку з фірмами. Тоді фірми будуть мати можливість поскаржитися на несправедливе ставлення держави або ділового конкурента. Незалежний орган проведе розслідування і порадить, які санкції застосувати проти порушника».
Ми ведемо роботу з українською владою над створенням антикорупційної структури
Алан Руссо


Але як дістатися до корумпованих чиновників? Як зауважує Андрій Марусов з Transparency International, створення справді незалежного Національного антикорупційного бюро в Україні є дуже чутливим політичним питанням, бо зачіпає й інтереси недавньої опозиції.

«Є ризик того, що саме ця ініціатива і саме цей законопроект буде нейтралізований, відкладений під приводом того, що є різні підходи до визначення різних норм», – вважає Марусов.

Як позитив він вважає те, що міністерства економіки та юстиції України вже активно співпрацюють з громадськими активістами, зокрема, щодо реформи державних закупівель. Але цього, на думку Transparency International, недостатньо і тому організація закликає українську владу до докорінних реформ, а донорів – не поспішати витягати гроші для Києва з кишені.

У підготовці матеріалу взяв участь Ronald Synovitz
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG