Доступність посилання

ТОП новини

Російсько-американська президентська комісія – одна з перших жертв санкцій


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Однією з перших жертв санкцій після анексії Москвою Криму, стала російсько-американська президентська комісія. Вона була створена для вирішення таких питань, як боротьба з тероризмом і незаконний обіг наркотиків в рамках так званого «перезавантаження» двосторонніх відносин, проголошеного президентом Бараком Обамою на початку його перебування в Білому домі. Зараз зустрічі і переговори комісії скасовуються. Про це повідомляє з Вашингтона кореспондент Радіо Свобода.

США проінформували Росію, що не братимуть участь в наступних двох запланованих зустрічах Робочої групи двосторонньої комісії. Високопоставлений представник адміністрації заявив, що США будуть розглядати взаємодію з російською стороною «на основі індивідуальних випадків».

США також повідомили Росію про те, що не братимуть участь у засіданні робочої групи з інновацій в Міннеаполісі. Про це повідомив Радіо Свобода представник американської адміністрації. Скасовано зустріч робочої підгрупи зі ЗМІ, що була запланована на квітень в Чикаго. Як не відбулася і зустріч робочої підгрупи з питань енергетичної безпеки в Х’юстоні на початку березня.

Одним із російських чиновників, які потрапили під дію санкцій, став Віктор Іванов – директор Федеральної служби Російської Федерації з контролю за обігом наркотиків (ФСКН) та співголова робочої групи по боротьбі з наркотиками робочої групи двосторонньої комісії. Американська сторона відмовилася взяти участь у запланованій на червень зустрічі комісії в Москві.

Раніше в січні 2013 року США вийшли зі складу робочої групи з питань громадянського суспільства у відповідь на кроки, зроблені в Росії з обмеження діяльності громадянського суспільства.

Комісія була створена в 2009 році президентом США Бараком Обамою і тодішнім президентом Росії Дмитром Медведєвим. Уряди обох країн, а також незалежні експерти високо оцінили цю ініціативу як життєво важливий механізм поглиблення співпраці між двома країнами. У рамках цієї комісії чиновники провели сотні двосторонніх зустрічей у складі 21-ї групи. Американська сторона високо цінувала створену структуру як найважливішого компонента співпраці з контролю над озброєннями, ядерної безпеки, боротьби з тероризмом, спільних військових навчань та операцій із боротьбі з наркотиками.

Директор Інституту Кеннана у Вашингтоні Метью Рожанські заявив Радіо Свобода, що діяльність комісії зіграла ключову роль у здійсненні так званої угоди про співпрацю з ядерних проблем «123» в цивільній області та в координації того, що американці називають Північним розподільним шляхом, – лінією постачання сил НАТО в Афганістані через Росію і Центральну Азію.
XS
SM
MD
LG