Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов обговорює з регіоналами меморандум злагоди


Олександр Турчинов
Олександр Турчинов
Київ – У фракції Партії регіонів сподіваються, що влада погодиться зафіксувати на папері свою згоду на виконання низки вимог нинішньої опозиції, зокрема, щодо надання російській мові особливого статусу. Про це Радіо Свобода повідомила регіонала Ганна Герман. Так вона прокоментувала повідомлення сайту Верховної Ради про те, що виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов обговорив з фракціями укладення Меморандуму з питань мирного врегулювання ситуації у східних регіонах.

Україні потрібен компроміс, а підписання меморандуму злагоди послабить позиції сепаратистів, переконує Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Ганна Герман. За її словами багато жителів Сходу країни відійдуть від підтримки сепаратистів щойно пересвідчаться, що Київ дослухається до їхніх побажань.

«Якщо дати людям можливість обирати собі губернаторів, наприклад, вирішувати яку частину податків залишати на місцях, якщо людям піти на зустріч у питанні мови російської – це дасть нам можливість позбавити сепаратистів підтримки широкого загалу населення. Якщо би нам вдалося підписати, ми би говорили про реальні шляхи врегулювання ситуації», – каже Герман.

За словами Ганни Герман, безкомпромісною з цього приводу лишається позиція фракції партії «Свобода», і це наразі не дозволило узгодити документ, але робота над ним триває.

Андрій Іллєнко (праворуч) і Олег Тягнибок
Андрій Іллєнко (праворуч) і Олег Тягнибок
Який можебути референдум із «п’ятою колоною»? – Іллєнко

Депутат від «Свободи» Андрій Іллєнко запевняє, що ті пункти меморандуму, які регіонали називають компромісними, насправді означають реалізацію агресивної політики Кремля щодо України. А сама ідея меморандуму відволікає від обговорення насправді необхідних заходів, наголошує свободівець.
Коли зрадники України вважають, що ми – головна перешкода їхній діяльності – це визнання
Андрій Іллєнко

«Коли зрадники України вважають, що ми – головна перешкода їхній діяльності – це визнання. Я не розумію який може бути референдум з «п’ятою колоною». Вони не соромляться висловлювати абсолютно антиукраїнські сепаратистські заяви і виправдовувати тероризм, який здійснюється сьогодні Росією. Друга державна мова російська і тому подібне – це по суті реалізація Путіна. Зараз набагато більш актуальне питання – це питання люстрації. Тут є більший потенціал для покращення ситуації в країні», – наголошує Іллєнко.
Олександр Палій
Олександр Палій

Частина Партії регіонів є державними зрадниками – Палій

Пошук шляху до об’єднання зусиль влади й опозиції у стабілізації ситуації в державі можна оцінювати лише позитивно, вважає політолог Олександр Палій.

Водночас буде не просто вихолостити з документу норми які матимуть на меті легітимізувати ідеї, які підкидатимуть агенти Росії, зауважує експерт.
У регіоналів є частина, яка розуміє, що їй жити у цій країні, що їй треба співпрацювати насамперед з народом України
Олександр Палій

«У нормальному суспільстві і влада, і опозиція є патріотичними. Але у нас це, на жаль, зовсім не так. Частина Партії регіонів є державними зрадниками і навіть не приховують цього. А є частина, яка розуміє, що їй жити у цій країні, що їй треба співпрацювати насамперед з народом України. З цією частиною, яка може бути лояльною, треба працювати, тим більше, у такий складний момент», – зазначає Палій.

Як розповіли депутати, нині у процесі обговорення меморандуму злагоди перерва. Про дату наступного раунду переговорів між парламентськими фракціями не повідомляли.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG