Доступність посилання

ТОП новини

У Львові готові платити більше заради незалежності та змін


Львів – Вже з 1 травня українці платитимуть більше за спожиті у своїх помешканнях газ і тепло. За даними Міністерства фінансів, ціни на газ для населення зростуть на понад 50 відсотків, а тарифи на тепло – до 40. У Львові кажуть, що готові затягнути свої паски і платити більше задля цілковитої незалежності України від Росії, а також, якщо український уряд поліпшить ситуацію у державі.

Більшість опитаних львів’ян розуміють, що зростання тарифів при нинішньому протистоянні з Росією неминуче.

«– Ми не платимо багато, вдома у нас утеплена підлога. Але я волію більше платити, аніж бути перед кимось у боргу. Ця ситуація змусить нас задуматись і економити.

– Це все буде дорожчати, а зарплати – ні, бо немає з чого. Буде скрутно, але ми такий народ, що потерпимо, якщо бачитимемо світло у кінці тунелю, потерпимо рік-два, якщо будемо йти до демократичних цінностей.

– Будемо надіятись, що до тих тарифів нам підвищать зарплату і пенсію, то буде зможемо регулювати. У нас є можливості мати свій газ і над цим потрібно працювати.

– Буде важко,будемо економити.

– Мусимо терпіти, буде складно, складно, але з часом нам піднімуть зарплати»
, – говорили львів’яни.

Найбідніші родини отримають від держави компенсацію для сплати за житлово-комунальні послуги, а також незахищені верстви населення матимуть право отримати субсидії. Таких сімей в Україні майже 4 мільйони.

Урядовці пояснюють, що змушені вдатись до непопулярного кроку, тому що тарифи в Україні менші, аніж в Росії, що має власний газ, а ще востаннє тарифи для українців піднімали чотири роки тому, що привело до банкрутства НАК «Нафтогаз України», а ще Росія збільшила ціну на газ для України.

Люди мають вчитись економити

Львівський архітектор Володимир Чорновус вважає, що ситуація з підняттям тарифів на газ і тепло спонукатиме львів’ян передусім економити енергоносії і дбати про утеплення своїх помешкань.

«Нині утеплюють фасади, але хтось один це робить, інший – ні, виглядає воно не жахливо. Має бути комплексний підхід. Треба утеплювати весь будинок, щоб заощаджувати, встановлювати вікна і двері. Дуже поширений у Швеції теплонасос, де 1 кіловат електроенергії дає 4 кіловати теплової. Це – один із способів у селах менше споживати газ. Але людям потрібно було б надавати вигідні кредити, щоб вони встановлювати теплонасоси. Це капітальні інвестиції», – наголошує архітектор. Україна споживає найбільше енергоносіїв у світі, у промисловості і для населення, а тому єдиний шлях – втілювати енергоощадні програми.

У Львові кілька років комунальні підприємства за 100% оплату мешканцями за послуги встановлюють у будинку нові вікна у під’їздах як бонус. Загалом львів’яни справно платять за енергоносії, воду і тепло, розповів керівник департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Володимир Олійник. За його словами, у Львові тариф за теплопостачання зросте до 30 відсотків (уряд допускає до 40 відсотків). Щоби зменшувати використання енергоносіїв, у місті реалізуватимуть програми енергоощадності.

«Нині місто веде переговори про залучення інвестиційних грошей для термомодернізації будинків, ефект від цього дуже високий. Вже проект готовий, і німецька сторона готова працювати. Другий проект – підписана угода між комунальним підприємством «Теплоенерго» і Європейським банком реконструкції і розвитку про реконструкцію теплових мереж у Сихівському районі. Це – 20 мільйонів євро кредиту і 10 мільйонів гранту. Це дуже вигідний кредит для міста, і дозволяє нам зменшити втрати інженерних мереж і облаштувати у будинках індивідуальні пункти обігріву, подача тепла регулюватиметься залежно від температури повітря. Ця угода вже підписана, і в цьому році розпочнеться реалізація», – каже посадовець.

Чимало львів’ян вважають: якщо у них індивідуальне опалення, то зростання тарифів для них не суттєве. Втім, зміна тарифів з 1 травня вирівняє різницю в оплаті для тих, хто має індивідуальне опалення і централізоване. Так, для однокімнатної квартири з індивідуальним опаленням витрати за нині діючих цін і тарифів складають – 409 гривень, а з 1 травня це вже буде 546 гривень, для двокімнатної – 886 і відповідно 1298 гривень, а для трикімнатної квартири ціна зросте на 40-45 відсотків. Найменше відчують зростання цін на газ і тепло власники маленьких помешкань, обіцяють урядовці.
Львів’яни готуються платити більше за газ і тепло
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG