Доступність посилання

ТОП новини

Чеський університет вирішив зупинити навчальні програми в Росії


Технічний університет у чеському місті Ліберец вирішив зупинити свої навчальні програми в Росії з огляду на політику цієї держави щодо України. Повідомлення про це університет опублікував на своєму сайті.

Зокрема, ректор університету Зденєк Кус дав розпорядження деканам усіх факультетів і директорам інститутів згорнути співпрацю з російськими колегами.

«Кожному вишу важлива мобільність, і кожний виш старається, щоб саме його вибрали закордонні студенти. У час, коли Європейський союз домовляється про те, які санкції застосувати щодо Росії і якою буде візова політика, я не хочу, щоб зараз наш університет пропагували в Росії», – заявив ректор університету в Ліберці.

Натомість співпраця з Україною буде продовжена, зазначив Зденєк Кус. Зараз в Ліберецькому університеті навчається понад 70 студентів з Росії й 47 – з України.

Раніше також викладачі та студенти празького Карлового університету заявили про свою солідарність з Україною. У своїй заяві Карлів університет проголосив, що інформацію про «застосоване насилля, наслідки котрого – десятки вбитих та сотні поранених сприймає з крайнім обуренням» і засуджує такі дії Росії щодо України.

Найвідоміший чеський університет однак надає можливість українським студентам, які постраждали від насилля, закінчити навчання за підтримки стипендії Вацлава Гавела.

Так само вчені – члени Чеської асоціації україністів висловили «підтримку усім громадянам України, які намагаються втілювати демократичні цінності, дотримання прав людини і громадянських свобод і засуджують усі прояви насилля».
XS
SM
MD
LG