Доступність посилання

ТОП новини

Для боротьби з корупцією потрібен спеціальний міжнародний суд – суддя Вольф


Країни, що найбільше вражені корупцією, мають найслабкіші державні інституції для того, щоб з нею боротися. Тому, на допомогу їм міг би прийти міжнародний корупційний суд, вважає американський суддя зі штату Массачусетс Марк Вольф. Виступаючи у Празі на конференції, присвяченій боротьбі з корупцією, яку провів Національний інститут передових досліджень США (Інститут Брукінгс), він сказав, що справа колишнього президента України Віктора Януковича лише підкреслює необхідність такого суду.

– Існує багато країн, де корупція походить із самої гори. Вони не мають ані волі, ані можливості розслідувати складні фінансові справи та представити ці складні справи неупередженим суддям, які можуть винести вирок людям, що є при владі. Тому, на мою думку, міжнародний корупційний суд, який би був незалежний або був би частиною Міжнародного кримінального суду в Гаазі, є дуже важливий.

У моєму розумінні, такий суд доповнював би національне правосуддя і давав би країнам додаткові заохочення, щоб вони могли поліпшити свої можливості щодо переслідування корупції.

– Багато виступаючих на цій конференції говорили про те, що корупція є порушенням прав людини, бо найбільше страждають найбідніші та найменш впливові. У випадку України багато оглядачів говорять про те, що корупція стала проблемою національної безпеки, що так наочно показує нинішня ситуація. Чи ці аргументи прискорили б появу такого суду?
Як показує досвід України, корупція також дестабілізує систему управління і є порушенням базових прав людини

– Корупція завдає збитків у багатьох сферах. Найперша – фінансова. Але, як показує досвід України, корупція також дестабілізує систему управління, і, крім цього, корупція є порушенням базових прав людини. У Сполучених Штатах ми віримо в те, що право на життя, свободу та прагнення до щастя є універсальними правами людини. Уряди існують для того, щоб забезпечувати дотримання цих прав. Жоден громадянин не дає права брати хабарі своїм обраним представникам. Це є підривом принципу демократії.

– У випадках корупції на вищому рівні часто задіяно багато країн – ті, з яких крадуться гроші, ті, куди їх переправляють, ті, де переховуються злочинці від правосуддя. Як такий суд міг би домогтися їхньої видачі?

– Це, звичайно, дуже складні питання. Ці питання мали б бути обумовлені в статуті такого суду. Звичайно, якщо ці країни підпадають під юрисдикцію цього суду, потрібно вимагати видачі.
Мені хотілося, щоб люди, які займаються корупцією, знали, що вони не можуть поїхати до Лондона і там витратити свої мільярди доларів
Але мені хотілося б, щоб, мінімально, люди, які займаються корупцією, знали, що їх коли-небуть все одно будуть переслідувати в судовому порядку. Вони повинні знати, що вони не можуть поїхати до Лондона і там витратити свої мільйони чи мільярди доларів, бо вони будуть знати, що британський уряд видасть їх міжнародному корупційному суду.

– До речі, про британський уряд. Відомо, що багато британських політиків мають дружні стосунки з високопоставленими корупціонерами з України і Росії, отримають від них благодійні внески, інші послуги. Як змусити західні уряди створити такий суд, в існуванні якого вони не зацікавлені?

– Ця вимога має походити від їхнього народу. Люди мають цього вимагати. Відомо, що Британія чи Америка дають можливість корумпованим чиновникам «запаркувати» свої гроші на їхній території, і їх переслідують тільки тоді, коли ці олігархи втрачають підтримку в себе вдома. Так не повинно бути.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG