Доступність посилання

ТОП новини

Женевську угоду не виконають ні Росія, ні сепаратисти?


Держсекретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, Женева, 17 квітня 2014 року
Держсекретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, Женева, 17 квітня 2014 року

Київ – Сепаратисти не хочуть звільняти будівель на Донбасі та віддавати зброю відповідно до Женевської заяви 17 квітня. Натомість їхні лідери вимагають від Києва: федералізації, звільнення ув’язнених проросійських активістів та роззброєння «Правого сектора». Частина українських політиків вважає, що Женевська заява не несе користі для України. Експерти кажуть, що вона не зупинить Кремль, і лише дасть Україні невеликий перепочинок перед новим витком агресії.

У п’ятницю під час години запитань до уряду у Верховній Раді депутати виступили з критикою підписаної Україною, Росією, США та ЄС Женевської заяви 17 квітня про деескалацію конфлікту на сході України. Прем’єр Арсеній Яценюк у відповідь запевнив, що заява не завдає шкоди українським інтересам.

«Росія змушена була підписати заяву про те, що засуджує ескалацію конфлікту на сході України, і що вона вимагає звільнення будівель «мирними» протестувальниками з автоматами і портативними зенітними установками, які, фактично, контролюються російською владою. Росія змушена була закликати їх скласти зброю», – заявив Яценюк у парламенті.

Проросійські активісти у Слов'янську, 18 квітня 2014
Проросійські активісти у Слов'янську, 18 квітня 2014


Ляшко: із подібних заяв починалася Друга світова

Зі свого боку, позафракційний депутат Олег Ляшко, який днями повернувся з міст Донеччини, які контролюють сепаратисти, вважає, що Захід своєю заявою фактично виявив небажання захищати українські інтереси в конфлікті з Росією.

«Женевська заява свідчить, що західні країни фактично зрадили Україну. Пригадуєте, Чемберлен після розділу Чехословаччини приїхав з подібною заявою, і сказав «Я привіз вам мир». За рік почалася Друга світова», наводить історичні паралелі Ляшко. За його словами, нині Україна у конфлікті з Росією може розраховувати лише сама на себе.

Очільник російського МЗС Сергій Лавров у коментарях російським ЗМІ, а згодом і в заяві на сайті відомства, зауважив, що в заяві йдеться про звільнення всіх незаконно захоплених будівель та роззброєння всіх збройних формувань. Але, на думку Лаврова, найбільшою мірою це стосується «Правого сектора», зброї, яку він має, і зайнятих ним будівель у Києві.

Андрій Дещиця
Андрій Дещиця


Український очільник МЗС Андрій Дещиця вважає, що Женевська заява не стосується Майдану та його активістів у Києві, бо вони займають територію й будівлі легально, і влада не заперечує проти цього.

Що ж до сепаратистів та російських бойовиків, які утримують адміністративні будівлі у Краматорську, Слов’янську, Луганську, Донецьку та інших містах на сході України, то самі вони зброю здавати та звільняти будівлі не планують. Частина з них каже, що стоятимуть до референдуму про федеральний устрій України.

Один із лідерів сепаратистів Денис Пушилін заявив, що Київ уже не дотримується Женевської заяви, бо «відмовляється виводити війська з території Донецької області, й у цих умовах говорити про поступки неможливо». За словами Пушиліна, компроміс можливий за умов, які, зокрема, озвучені Лавровим, але він додав до них і роззброєння Нацгвардії та звільнення затриманих сепаратистів.

Частина сепаратистів та проросійських бойовиків висуває дуже специфічні вимоги: як-от відмову від щеплень і біометричних паспортів, і повне усунення від влади чинного Кабміну.

Чи чекати на Великдень Януковича і загострення конфлікту?

Між тим озброєні бойовики з російським акцентом та у формі без розпізнавальних знаків, як повідомляють місцеві журналісти, виїхали зі Слов’янська у невідомому напрямку, і нині органи влади в місті блокують лише місцеві сепаратисти. Одного з лідерів бойовиків російського офіцера розвідки, у той же період затримала на Донеччині СБУ. Офіційно Служба безпеки заявляє, що активна фаза антитерористичної операції зупинена на час свят.

Женевська заява не гарантує того, що конфлікт на сході України зменшиться, зауважує Радіо Свобода політтехнолог Тарас Березовець.

На деескалацію і роззброєння бойовиків не варто очікувати, оскільки Росія, навпаки – зацікавлена в нагнітанні напруження
Тарас Березовець


«Сторони підписали Женевську заяву, щоб отримати час на перегрупування сил. Для України в заяві є певні небезпечні моменти: в ній не йдеться ані про Крим, ані про відведення російських військ від українських кордонів. На деескалацію і роззброєння бойовиків на сході не варто очікувати, оскільки Росія, навпаки – зацікавлена в нагнітанні напруження», – наголошує політтехнолог.

Тарас Березовець звертає увагу на ще одну закономірність: всі загострення військової агресії Росії щодо України відбувалися у ті чи інші християнські свята. Відтак на Великдень, прогнозує політтехнолог, можна очікувати і нових конфліктів та захоплень будівель, і навіть прибуття до України літаком колишнього президента Віктора Януковича. У відповідь на неофіційну інформацію про те, що Кремль готує приїзд колишнього президента України на схід держави, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко визнала це малоймовірним, а українські силовики заявили, що готові його затримати як обвинуваченого у низці кримінальних злочинів.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG