Доступність посилання

ТОП новини

Луганська облрада вимагає референдуму про держустрій і статус російської мови


Проросійські активісти біля управління СБУ в Луганську, 7 квітня 2014 року
Проросійські активісти біля управління СБУ в Луганську, 7 квітня 2014 року
Депутати Луганської обласної ради вимагають від центральної влади негайно оголосити про проведення всеукраїнського референдуму з питання державного устрою країни і надання російській мові статусу другої державної.

Референдум має бути оголошений найближчими днями, йдеться у зверненні Луганської облради, ухваленому на сьогоднішньому засіданні.

У зверненні наголошується, що на виконанні цих вимог наполягають «мільйони людей».

Також облрада вимагає амністувати бійців спецпідрозділів, які брали участь у подіях на майдані Незалежності в Києві.

«Необхідно до 9 травня ухвалити закон про амністію бійців спецпідрозділів «Беркут», «Альфа» і внутрішніх військ, а також про непереслідування активістів, військових і всіх учасників акцій протестів, захоплень адміністративних будівель на сході країни з подальшим їх роззброєнням», – ідеться у зверненні.

Крім того, депутати засудили дії влади щодо «незгодних із нею громадян».

«Жителям південного сходу відмовлено у праві голосу, в праві бути
громадянами своєї Батьківщини. Всіх нас разом записали в «сепаратисти», «терористи» та «російські диверсанти», – йдеться в документі.

Луганські депутати також назвали неприпустимим створення озброєних громадських формувань для придушення протестувальників і вимагають від центральної влади терміново скасувати антитерористичну операцію.

6 квітня проросійські активісти, які мітингували за федералізацію України, захопили будівлю СБУ в Луганську. Протестувальники вимагають оголосити Луганську область незалежною від київської влади, реабілітувати всіх активістів, а також затриманих бійців «Беркута» і ВВ.
XS
SM
MD
LG