Доступність посилання

ТОП новини

Південний схід України за 12 років не почув сам себе (огляд преси)


Київ – Загострення «федералістської» сверблячки у Донбасі вдруге збігається із втратою «донецькими» влади в столиці, в «мирний» час про неї не згадували навіть перед виборами, стверджує тижневик «Коментарі». Видання наголошує, що за останні 12 років «помаранчеві» політичні сили очолювали виконавчу владу в цілому 3 роки і 2 місяці. Виразники корінних інтересів південного сходу – 8 років і 10 місяців. Тож і мови бути не може про те, що у східній Україні не було шансів реалізувати свої мрії в життя. А якщо згадати, якими були останні чотири роки – міфи сепаратистів про злочинну «глухоту» влади і вимушено «німих» виборців розвіюються остаточно. Заголовок публікації – «Південний схід за 12 років не почув сам себе»

В інтересах Кремля дестабілізувати ситуацію і зробити вибори нелегітимними. Це доволі просто, переконує експерт тижневика «Український тиждень». Наприклад, продовжувати розхитувати ситуацію в Луганську, Донецьку, Харкові, Миколаєві, Одесі тощо. Якщо вибори там не відбудуться або ж виявляться дивними, бо туди не пустять спостерігачів, буде простіше доводити їх несправедливість, закритість і нечесність. Тож до 25 травня можна очікувати, що дестабілізація триватиме. Експерт вважає, що нині Путін тримається на своїй хвилі, робить кроки, передбачувані тільки в межах однієї логіки – дестабілізації. І Україна вимушена реагувати. Це послаблює і без того важку ситуацію в країні. Тому, на думку експерта, треба робити що завгодно, аби, критикуючи цю владу чи ні, об’єднатися навколо неї і дати їй змогу провести чесні вибори.

Баланс повноважень між центральною владою і місцевим самоврядуванням, який нині в Україні, є чи не найгіршим із можливих, констатує дописувач «Дзеркала тижня». У той час, коли реальні повноваження сконцентровані в центральних органах влади – у президента і прем'єр-міністра, – паралельно існують виборні місцеві ради, повноваження яких мінімальні, але які мають можливість робити сепаратистські заяви під прямим або прихованим тиском ворогів держави. Ці місцеві ради не мають ані достатніх можливостей ефективно працювати на благо своїх виборців, ані достатньої мотивації захищати конституційну систему України. За таких обставин місцеві ради мають якомога швидше отримати реальні повноваження і можливість використовувати державні кошти. Тоді б і вони, і їхні виборці набагато вище оцінювали б свою роль у конституційній структурі держави. Найпростіший спосіб досягти цього – надати можливість місцевим радам обирати виконавчу владу на своєму рівні. Якщо цього не буде зроблено найближчим часом, ризик втратити деякі регіони видається надзвичайно високим. Однак, місцеві органи влади повинні чітко розуміти, що повноваження будуть негайно відкликані Верховною Радою України, якщо дії або бездіяльність підриватимуть цілісність України. Стаття називається «Переваги і недоліки полярних варіантів реформи децентралізації в Україні».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG