Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали на своєму з’їзді питання федералізації не порушуватимуть – Чечетов


Київ – Російська мова як друга державна і референдум щодо державного устрою України – питання, які у середу мають намір порушити на надзвичайному з’їзді донецьких депутатів Партії регіонів, розповів Радіо Свобода перший заступник голови фракції регіоналів Михайло Чечетов. Водночас він визнає, що сепаратистські заворушення в східних областях України спровокували люди, які не мають відношення ані до України загалом, ані до Донеччини зокрема.

– Платформа цього з’їзду: Донбас був, є і буде невід’ємною частиною єдиної неподільної України. Ми не вітаємо федералізм. Федералізм сьогодні – це шлях до розвалу держави. Обговорюватися будуть питання, що порушуються в усіх регіонах, на Донбасі перш за все. Це – питання децентралізації влади, посилення повноважень регіонів у економічних, гуманітарних питаннях. Відмова від інституту губернаторства. Надання можливості обласним радам формувати виконкоми, призначати керівників виконавчої влади, щоб їх не нав’язували з Києва. Формування бюджету знизу догори. Щоб гроші, які заробляють в регіоні, не піднімалися до Києва, а потім люди з регіонів забирали їх звідти через корупційні схеми, даючи хабарі. Щоб місцева влада, маючи мандат від громади і фінансовий ресурс, могла вирішувати ті соціально-економічні проблеми, які вона вважає потрібними у цьому регіоні.

– Цим вичерпуються питання, які порушуватиме з’їзд, чи будуть й інші теми до обговорення?
Нині потрібно «зшивати» Україну. Щоб зшите було міцнішим, варто шити подвійним швом
Михайло Чечетов

– Буде порушуватися питання, звісно, і про державний статус російської мови. Таке життя, від цього не втечеш. 45 мільйонів людей в Україні розуміють мінімум дві мови: українську та російську. Половина з них говорять російською, половина українською. Нині потрібно «зшивати» Україну. Щоб зшите було міцнішим, варто шити подвійним швом. Тож Україну можна краще зшити, образно кажучи, подвійним мовним швом, запровадивши дві державні мови: російську та українську. Питання про проведення референдуму також буде порушуватися.

– Що має стати результатом з’ізду – вимоги до влади, якісь законодавчі ініціативи чи щось інше?

– Буде якесь резюме, яке буде спрямоване до Києва, щоб Київ краще відчув подих донецького регіону, побачив ті проблеми, які потрібно вирішувати. До речі, коли Яценюк був у Донецьку, ми це вітали. Люди говорили про свої проблеми, він озвучив свою позицію, і багато моментів збігається у тому, що говорив прем’єр-міністр, і що говорили дончани. Тож резюмуючий документ буде спрямований до Києва, щоб діалог був.
Коли Яценюк був у Донецьку, ми це вітали
Михайло Чечетов

– Чи звертатиметься з’їзд депутатів від Партії регіонів до учасників сепаратистських заворушень у Донецькій області та в інших східних регіонах України?

– Можливо, буде звернення і до тих людей, хто на вулиці, хто намагається дестабілізувати ситуацію. У будь якому разі, з’їзд буде націлений на конструктив, а не на дестабілізацію, на зміцнення політичної стабільності у донецькому регіоні.
Є основна маса людей, які не вітають ідей сепаратизму, які виходять, щоб висловитися щодо соціально-економічної ситуації
Михайло Чечетов

Якщо взяти всіх людей, хто бере участь у різних акціях протесту, то є невелика група провокаторів, які, схоже, прийшли з-за меж України. Є група екстремістів, можливо, їм і платять, яка приєдналася до провокаторів. Це вже наші громадяни. А є основна маса людей. Які не вітають ідей сепаратизму, які виходять, щоб висловитися щодо соціально-економічної ситуації. Плюс до того, люди бачать, що київська влада їх не чує. Виходить, що ці люди перебувають в у загальній масі з цими екстремістами та провокаторами. Коли вони почують заклики з’їзду, можливо, отримають можливість відійти, дистанціюватися і залишити у явній меншості провокаторів і екстремістів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG