Доступність посилання

ТОП новини

Тактично Путін переможець. А стратегічно він програв усе – Нємцов


Якби президент Володимир Путін був дійсно стурбований долею росіян в Україні, то йому спочатку варто було б кардинально поліпшити життя власного народу. Так вважає співголова Республіканської партії Росії – Партії народної свободи, лідер руху «Солідарність» Борис Нємцов. Свою думку Борис Нємцов висловив в ексклюзивному інтерв’ю Російській службі «Голосу Америки».

– Борисе Юхимовичу, якими цілями керується президент Володимир Путін, визначаючи політику Росії щодо України?

– Для Путіна завжди головне – будь-що утримати владу. Цим він керується і в своїх діях на Україні. Очевидно, що всі розмови про турботу про росіян – по-перше, брехливі, оскільки росіян ніхто не утискає ні в Криму, ні на сході України. Якби він дійсно піклувався про росіян, то йому краще зайнятися проблемою збереження життя російського народу в Росії. А то у нас тривалість життя, як в Африці.
Борис Нємцов
Борис Нємцов

Якби він дійсно піклувався про росіян, то він думав би про те, як підтримувати і розвивати в країні освіту, науку, культуру тощо. А він нахабним чином експлуатує таку собі ностальгію за «совком», Радянським Союзом, і вважає, що агресія проти України як раз консолідує навколо нього імперськи налаштованих, ображених історією громадян, які відчувають себе переможеними в «холодній війні».
Тривалість життя в Росії, як в Африці
Борис Нємцов

– Наскільки він досяг успіху в цьому?

– В принципі, Путін, діючи тактично, досяг певних успіхів. Його рейтинг протягом останніх шести років неухильно падав. Всі розуміли, що це влада злодіїв і шахраїв. Його дружки казково збагатилися. Всі розуміли, що країна наскрізь корумпована. Зараз він відвернув увагу суспільства від реальних проблем, і його рейтинг зріс до небес, перевищив 80 відсотків. Тактично він переможець. А стратегічно він програв усе. У першу чергу він віддав Росію в лапи Китаю.
У першу чергу Путін віддав Росію в лапи Китаю
Борис Нємцов

Оскільки російська економіка цілком залежить від експорту нафти і газу, а Європа буде гарантовано робити все, щоб позбутися залежності від «Газпрому» і нафтових компаній Росії. Цілком очевидно, що єдиний ринок збуту тепер для Путіна – Китай. Але китайці задорого купувати російські вуглеводні не будуть. Оскільки альтернативи Пекіну більше немає, китайці доб’ються радикального зниження цін на нафту і газ, і Кремль буде змушений продавати їх за викидними цінами, тим самим поставивши російську економіку в умови жорстокого дефіциту і кризи.

– До яких наслідків може призвести така політика?

– Власне, те, що зараз відбувається, – втеча капіталу, різке скорочення інвестицій, інфляція, девальвація – це тільки перші тривожні дзвінки на його божевільну імперіалістичну політику, яку він проводить стосовно сусідів. Крім того, він буде змушений витрачати величезні гроші на гонку озброєнь.

Адже очевидно, що навколо Росії тепер одні вороги. Навіть мирні китайці зараз претендують на Далекий Схід. Він фактично позбавив Росію останніх союзників. Навіть Білорусь, Казахстан, Азербайджан вкрай насторожено зараз ставляться до путінської Росії.
Коли впадуть ціни на нафту, а вони, звичайно ж, впадуть, з’ясується, що утримувати Росія неможливо
Борис Нємцов
У принципі ця політика загрожує розпадом країни. Коли впадуть ціни на нафту, а вони, звичайно ж, впадуть, з’ясується, що утримувати державу неможливо.

Що операція, яка, припустимо, є у Путіна з кавказькими корумпованими кланами, завалиться. Тому що угода ця грунтується на формулі: я вам – кровні гроші, а ви мені – лояльність. І те, що він зараз підтримує сепаратистів в Україні, дуже важко відгукнеться для Росії, тому що у неї повно своїх сепаратистів: і на Кавказі, і в Татарстані, і навіть у Сибіру.

Я не виключаю, що сепаратисти можуть з’явитися в тому ж Калінінграді. Словом, він проводить абсолютно пароноїдальну, божевільну політику, яка веде країну до неминучого забуття, розпаду і деградації. Погодитися з цим ми, звичайно, ніколи не зможемо.

– Чому Москва наполегливо проводить ідею федералізації України?

– Мета зрозуміла – розчленовування України, приєднання східних українських земель до Росії. Тобто – повторення того, що було з Кримом.

Все це словоблуддя щодо федералізації, по-перше, брехливе, а по-друге, цинічне. Справа в тому, що сам Путін повністю знищив федералізм і місцеве самоврядування в Росії. Як депутат Ярославської обласної думи я бачу це на власні очі. У Ярославлі не вистачає грошей на ліки, на хворих, які помирають через відсутність ліків. Не будується доріг, руйнуються будинки, ростуть ціни на комунальні послуги.
Коли ти у себе в країні знищуєш федералізм, але нав’язуєш його сусідові, то повірити в щирість твоїх намірів не можна
Борис Нємцов

Всім, особливо в центрі, на це наплювати. Ось це – саме наслідок знищення федеративних відносин. Тому, коли ти у себе в країні знищуєш федералізм, але нав’язуєш його сусідові, то повірити в щирість твоїх намірів не можна. А повірити в бажання «вкрасти» шматок суверенної держави можна.

І, до речі, сьогоднішній виступ громадянина Путіна зайвий раз це підтвердив. Він, по суті, сказав , що східні області України є Новоросією. Тобто, тим самим відкрив зелене світло для захоплення цих територій та приєднання їх до Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG